Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek



18 november 2009

IT gaat verstand gebruiken

IT-risico's kunnen met modellen goed in worden geschat

IT-projecten ontsporen vaak nodeloos. Budgetten worden overschreden of projecten komen krakend tot stilstand. Volgens NWO-onderzoeker Erald Kulk kunnen de risico's voor projecten veel beter gecalculeerd worden en moeten bedrijven sneller ingrijpen op het moment dat een project uit de bocht vliegt. Kulk promoveert op 18 november aan de Vrije Universiteit.

Software is naast arbeid, kapitaal en natuur een belangrijke productiefactor. IT-projecten zijn dan ook met steeds grotere regelmaat voorpaginanieuws. Helaas meestal zodra de kosten ruimschoots uit de hand zijn gelopen en de projecten zelf onbeheersbaar blijken. Erald Kulk heeft een methode ontwikkeld om dit in de toekomst te voorkomen. Met zijn modellen kunnen ondernemers gecalculeerde risico's nemen, in plaats van lukrake beslissingen gebaseerd op onderbuikgevoelens.

Nieuwe eisen
Een van de grootste problemen bij de uitvoering van grote IT-projecten is de continu veranderende context. Door voortschrijdend inzicht, of door veranderende wetgeving, worden er steeds nieuwe eisen gesteld aan de te ontwikkelen software. Met behulp van IT-projectgegevens uit verschillende industrieën analyseerde Kulk de oorzaken van kostenoverschrijdingen. Hij ontwikkelde onder andere een model om te berekenen op welk punt een project geen nieuwe aanpassingen meer kan hebben. Hij berekende precies de 'gevarenzone' waarbij er meer werk bijkomt dan er wordt afgemaakt en afronding van een project dus niet meer mogelijk is. Daarbij hield hij bijvoorbeeld rekening met de grootte van een project: een groot project bereikt zelfs met een relatief lage groei al snel de gevarenzone.

Tegen de verwachtingen in waren het niet de 'onvolwassen' bedrijven waarbij IT-projecten in de soep liepen. Alleen als de complete organisatie op een hoger niveau opereert, worden kosten beter ingeschat en is er dus meer kans op succes. Juist kleinere organisaties wisten kosten en risico's van een project beter in te schatten. Grote organisaties hadden vaak te kampen met te veel mensen met hun eigen communicatielijnen.

EQUITY
Het onderzoek van Erald Kulk is onderdeel van het NWO-project Exploring Quantifiable Information Technology Yields (EQUITY), onderdeel van het NWO-onderzoeksprogramma JACQUARD. JACQUARD richt zich op software engineering en 'software als service' - ook wel cloud computing genoemd - en legt sterke nadruk op samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven. Zo is het project EQUITY een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en ABN AMRO. Kulk voerde zijn onderzoek voor een groot deel bij ABN AMRO uit.

Door gebruik te maken van praktijkdata zijn de uit dit onderzoek resulterende modellen direct toepasbaar en zijn er diverse benchmarks beschikbaar, ook voor bedrijven die zelf weinig gegevens hebben verzameld. Met de modellen van Erald Kulk kunnen projecten die dreigen te ontsporen, tijdig in het gareel komen.


Meer informatie:



Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek