Metaalunie


Nieuwegein, 18 november 2009

Metaaluniebijeenkomst 'Innovatie leidt tot prestatie' Mkb-metaal innoveert succesvol

"Het ministerie van Economische Zaken is 'plaatsvervangend trots' op de aan deze IPC-deelnemende bedrijven". Aldus mevrouw Renée Bergkamp, DG Ondernemen en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken, nadat zij tijdens een afsluitende IPC-bijeenkomst in Nieuwegein uit handen van Michaël van Straalen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, het eerste exemplaar van het boekje 'Innovatie leidt tot Prestatie' in ontvangst had genomen.

Het boekje bevat de resultaten van de 29 deelnemende ondernemers aan het eerste Innovatie Prestatie Contract onder penvoerderschap van de Metaalunie. Een IPC is een contract tussen de overheid en een aantal individuele bedrijven voor een periode van drie jaar, waarbij in samenwerking tussen de bedrijven een aantal actielijnen wordt ontwikkeld om de concurrentiepositie te verbeteren. Dit kan onder penvoerderschap van bijvoorbeeld een ondernemersorganisatie.

In haar inleiding onderstreepte mevrouw Bergkamp het succes van deze IPC-pilot. "Er zijn prachtige resultaten behaald, er zijn zelfs bedrijven die door deelname aan dit traject in de Innovatie top 100 van Syntens zijn gekomen. Door IPC-deelname hebben ondernemers makkelijker de weg naar kennisinstellingen gevonden. De eerste resultaten zijn positief. Nederland heeft een scherpe neus voor kansen die geboden worden. Hulde ook voor penvoerder Metaalunie die de bedrijven uitstekend begeleid heeft." Metaalunie-voorzitter Van Straalen benadrukte nog eens het belang van de financiële prikkel vanuit de overheid: "De financiële prikkel -voor 2010 is dat E 40 miljoen- sorteert wel degelijk effect op het innovatieve gedrag van een mkb-ondernemer. Met een steuntje in de rug en begeleiding door een penvoerder is de ondernemer bereid extra ontwikkelingen te starten, ook samen met collega-ondernemers."

Cultuuromslag
Tijdens de bijeenkomst presenteerde een aantal IPC-deelnemers de individuele resultaten. Zo vertelde Raymond Belderink van Almi Machinefabriek BV over de door IPC mogelijk gemaakte technische en organisatorische innovaties, die hij samen met collega- ondernemers heeft gerealiseerd. Dit werd in 2008 bekroond met het winnen van de Metaalunie Productivity Award. Het IPC leidde voor Brubek BV o.a. tot de ontwikkeling van een nieuwe product/marktcombinatie, Brubek Parking Solutions (compacte geautomatiseerde parkeeroplossingen), zo luidde het succesverhaal van Jan Mol van Brubek. Met deze innovatie bereikte Brubek BV dit jaar de 71e plaats in de MKB Innovatie Top 100. Henk Peek van Frans van Zaal Totaal Techniek BV verhaalde over de andere manier van werken die door IPC mogelijk werd gemaakt. De cultuuromslag in het bedrijf kostte even tijd maar werpt nu haar vruchten af. Minder bewerkingen en een kortere doorlooptijd zijn het gevolg.

Innovatie past bij mkb-bedrijf
Rob de Graaf, innovatieondernemer, adviseur, interim manager en deeltijd docent aan Nyenrode Business Universiteit op gebied van marketing en innovatie betoogde dat juist mkb-bedrijven moeten innoveren. "Grotere bedrijven aarzelen om te innoveren, het mkb kan makkelijker 'experimenteren' en kent lagere faalkosten. Een mkb-bedrijf kan flexibeler inspelen op wensen van klanten en gebruikers."

Nieuwe IPC-aanvraag
Inmiddels is de voorbereiding voor een volgende IPC-aanvraag weer gestart. De focus van deze aanvraag zal liggen op 'Product- en productietechnologie'. De bedoeling is om de aanvraag begin 2010 in te dienen.

De Koninklijke Metaalunie is met ruim 13.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.