Ingezonden persbericht



Gebrek aan kennis en begripsverwarring hinderen het gebruik van cloud computing

56% van de CIO's in Europa is niet bekend met cloud computing 77% van de Europese CIO's die wel bekend zijn met cloud computing hebben cloud computing services geïmplementeerd of overwegen implementatie ervan

Amsterdam, 18 november 2009 - De snelheid waarmee cloud computing wordt geadopteerd is rechtstreeks gekoppeld aan het kennisniveau van cloud services, aldus een rapport dat is gepubliceerd door COLT, een toonaangevende Europese aanbieder van zakelijke communicatiediensten. Doordat de kennis van cloud computing snel toeneemt, is het aannemelijk dat de acceptatie en implementatie van cloud services een explosieve groei tegemoet gaat. Uit het COLT onderzoek blijkt namelijk dat 77% van de CIO's die bekend zijn met cloud computing, bezig zijn met de evaluatie of implementatie van diensten op het gebied van cloud computing of deze technologie reeds hebben geïmplementeerd.

Het rapport van COLT, dat is gebaseerd op onderzoek van het vooraanstaande onderzoeksinstituut Portio, onder CIO's en senior IT-beleidsvormers in 13 Europese landen, laat ook zien dat de term 'cloud computing' in algemene zin nog relatief onbekend is. 56% van de deelnemende leidinggevenden geeft aan niet bekend te zijn met cloud computing. De bekendheid met deze service is het laagst in de publieke sector, slechts 37% van de IT-beleidsvormers in deze sector geeft aan bekend te zijn met cloud computing.

Maggy McClelland, Managing Director COLT Managed Services: "Dit onderzoek toont duidelijk aan dat cloud computing een integraal onderdeel is van de strategieën van veel IT-beleidsvormers, maar het is zorgwekkend dat 56% van de respondenten aangeeft niet bekend te zijn met cloud computing. Er is sprake van een hype rond deze technologie, waardoor belangrijke feiten op de achtergrond raken. Het is de taak van betrouwbare adviseurs om CIO's en senior IT-beleidsvormers te informeren over de mogelijke voordelen van cloud computing. Het potentieel is duidelijk: exponentiële groei van cloud services zal alleen plaatsvinden als de industrietak flink investeert in verbetering van het kennisniveau onder IT-beleidsvormers."

COLT gebruikt en promoot de definitie van cloud computing van het NIST (National Institute of Standards and Technology) en is van mening dat naast het informeren van CIO's over cloud computing, het opstellen van industriestandaarden erg belangrijk is. Maggy McClelland zegt: "Cloud computing gaat beslist een flinke groei tegemoet, maar omwille van de geloofwaardigheid van de industrietak moeten we zorgen voor samenhang tussen de standaarden die worden gebruikt voor cloud computing. Door standaarden vast te stellen en te zorgen voor consensus over de aanbevolen aanpak, wordt de geloofwaardigheid in de markt vergroot. Dit vormt ook de basis voor service providers om een heldere en transparante boodschap uit te dragen gebaseerd op de zakelijke voordelen van implementatie van cloud services, in plaats van het verwarrende technische jargon dat op dit moment de sector beheerst. Dit is een beslissende stap voor volwaardige acceptatie en adoptie van cloud computing."

COLT's managed services oplossingen zijn opgebouwd vanuit een sterke basis, de COLT-infrastructuur die bestaat uit 25.000 km netwerk en 19 datacenters in heel Europa. Deze basis stelt COLT in staat de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de veiligheid, beschikbaarheid en continuïteit van IT-processen en computer deskundigheid. De SLA's van COLT zijn aangepast aan diensten van de klant en richten zich op de dienstverlening, niet op de technologie. Het enterprise cloud-platform van COLT werd in juli 2009 gelanceerd en stelt het bedrijf in staat services te leveren die klanten de vrijheid bieden zelf te bepalen wanneer en hoe zij willen profiteren van de managed infrastructure en application services. Dit gaat gepaard met een hogere mate van flexibiliteit om de efficiency, beveiliging en prestaties van het bedrijf te verbeteren.


Over het onderzoek

Portio Research heeft onderzoek gedaan onder bedrijven die cloud computing hebben geëvalueerd en geïmplementeerd, ook bedrijven die na evaluatie hebben afgezien van implementatie zijn meegenomen in het onderzoek. Het onderzoeksmodel is ontwikkeld om de mening van CIO's en hun tegenhangers met betrekking tot de verschillende aspecten van cloud computing in kaart te brengen.

Het onderzoek onder CIO's en hun tegenhangers werd in augustus en september 2009 uitgevoerd in 13 Europese landen.

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op online en telefonische enquêtes onder 352 respondenten die aangeven in hun organisatie betrokken te zijn bij beslissingen over de aanschaf van technologie. Van de respondenten had 65,3% een IT-functie op het hoogste niveau, zoals CIO, CTO, S/VP-IT of hoofd IT, die rechtstreeks rapporteert aan de CEO of aan de eigenaar van het bedrijf. De overige 34,7% bestond uit een mix van respondenten met een functie op het tweede of derde niveau, die rapporteren aan het hoofd van de IT of die lid zijn van het IT team.

Naast de twee belangrijkste industrietakken, professional services (51%) en de financiële sector (27%), is de enquête ook afgenomen in de mediasector (10%) en in de publieke sector, waaronder de onderwijssector (12%). Er is tevens een representatieve verdeling over vijf Europese regio's gemaakt: West-Europa (32%), Zuid-Europa (32%), Verenigd Koninkrijk/Ierland (20%), Noord-Europa (8%) en Centraal-Europa (8%). De vijf geografische regio's bestonden uit de volgende landen:


* West-Europa: Frankrijk, Duitsland, België en Nederland


* Zuid-Europa: Spanje, Portugal en Italië


* Noord-Europa: Zweden en Denemarken


* Centraal-Europa: Oostenrijk en Zwitserland


* Verenigd Koninkrijk en Ierland

Over COLT

COLT is een toonaangevende Europese aanbieder van zakelijke telecommunicatie diensten. COLT is gespecialiseerd in het leveren van data, spraak and managed services aan grote bedrijven, de middenzakelijke markt en wholesale klanten. COLT heeft in 13 landen een netwerk van 25.000 km, inclusief metropolitan area netwerken in 34 grote Europese steden met directe glasvezel verbindingen naar 15.000 gebouwen en 19 COLT datacentra.

COLT Telecom Group S.A. staat genoteerd op de London Stock Exchange (COLT). Meer informatie over COLT en haar diensten kunt u vinden op www.colt.net.