GroenLinks
GroenLinks wil einde subsidies voor export vervuilende motoren

18 november 2009

Minister Cramer moet voorkomen dat vervuilende motoren afkomstig uit autos die vallen onder de sloopregeling worden doorverkocht aan landen in Afrika of Oost Europa. De overheid mag geen export van milieuvervuiling subsidiëren. Ook hergebruik van zulke motoren in Nederland moet voorkomen worden. Het tv-programma Goudzoekers toonde in hun uitzending van vanavond aan dat dit wel degelijk mogelijk is.

De sloopregeling heeft tot doel de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Het is bizar dat die regeling kennelijk niet voorziet in een bepaling om het verslechteren van de luchtkwaliteit elders op de wereld te voorkomen. Een sloper schroeft een auto uit elkaar en kan deze in Nederland of elders probleemloos in elkaar draaien. De regeling zou moeten voorschrijven dat vervuilende onderdelen ook daadwerkelijk ontmanteld worden.

In de macro-economische verkenningen kraakte het CPB harde noten over de sloopregeling, die volgens hen nauwelijks een positief milieueffect heeft. GroenLinks wil het budget gebruiken om mensen die hun auto de deur uitdoen goedkoper OV, fietsvoordeel en autodeeltegoeden te bieden.

Ineke van Gent
Kees Vendrik

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik aan de minister van VROM over het bericht dat sloopbedrijven vervuilende motoren uit de sloopregeling doorverkopen (ingezonden op 18 november 2009)


1. Kent u de uitzending over de export van vervuilende motoren in het VPRO-programma Goudzoekers? 1)


2. Klopt het dat sloopbedrijven alle onderdelen van autos die onder de sloopregelingvallen kunnen doorverkopen, inclusief vervuilende motoren? Zo ja, op welke schaal komt dit voor in Nederland en daarbuiten?


3. Hoe beoordeelt u de mogelijkheid dat vervuilende onderdelen doorverkocht en geëxporteerd worden?


4. Waarom hebt u in de sloopregeling slechts bepalingen opgenomen over de wijze van subsidieverstrekking en de autos die in aanmerking komen en geen voorwaarden gesteld aan de daadwerkelijke sloop van de auto en de bestemming of ontmanteling van (met name) de motor?5. Heeft het effect van de sloopregeling op de luchtkwaliteit in andere landen een rol gespeeld bij de vormgeving van deze regeling en zo ja, welke afweging heeft u daarbij gemaakt?


1) Goudzoekers, 18 november 2009, 19.20 uur, Nederland 2