GroenLinks in de Europese Unie


Groenen zorgen voor energierevolutie in nieuwe gebouwen

Brussel, 18 november 2009 - Gisteren bereikten het Europarlement, de EU-landen en de Europese Commissie een akkoord over het stellen van strenge eisen aan het energieverbruik van gebouwen. Dankzij de Groenen is in de nieuwe wetgeving opgenomen dat nieuwe gebouwen na 2020 nagenoeg geen energie meer mogen verbruiken.

Het energieverbruik dat toch nog over blijft moet na 2020 komen uit zonne-energie en biomassa. Overheidsgebouwen moeten al vanaf eind 2018 aan de nieuwe norm voldoen.

GroenLinks-Europarlementariƫr en klimaatexpert Bas Eickhout: "Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar gaat ook een hoop nieuwe banen opleveren. Met name in de bouwsector die op dit moment zwaar getroffen wordt door de economische crisis. Groen werkt."

Er was al Europese regelgeving die lidstaten verplicht om werk te maken van duurzame energieproductie en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Nu komt daar dus wetgeving op het gebied van energiebesparing bij. De richtlijn komt op een belangrijk moment, zo kort voor de internationale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen.

"We zijn er zeker nog niet. Zo had ik graag gezien dat we ook energie-eisen zouden stellen aan oude gebouwen. Toch laat de EU met deze stap in de groene richting zien dat het anders kan en dat het anders moet. Een bescheiden, maar positief signaal richting de internationale onderhandelingstafel", aldus Eickhout.

Al het nieuws van GroenLinks over klimaat en de Kopenhagentop vind je op: http://www.kopenhagenreport.nl

Richard Wouters

Beleidsmedewerker / Persvoorlichting