Ingezonden persbericht


18 November 2009

Nederlandse visserij op Atlanto haring start certificeringsproces voor MSC-ecolabel

De Atlanto haringvisserij van de PFA heeft het proces voor Marine Stewardship Council (1) certificering in gang gezet. Als dit traject succesvol wordt doorlopen, en ook de traceerbaarheid in de rest van de keten is gewaarborgd, mag de haring uit deze visserij het MSC eco-label voeren. Dit toont aan, dat de haring kan worden teruggevoerd naar een door een onafhankelijke certificeerder beoordeelde duurzame en goed beheerde visserij. De Atlanto haringvisserij is de derde visserij van de PFA die in het MSC-programma stapt. Eerder werden in 2006 de Noordzeeharingvisserij en in 2009 de Noordoost Atlantische makreelvisserij gecertificeerd.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van de PFA zegt: "Het behalen van het MSC-certificaat voor onze vorige visserijen heeft ons een concurrerend voordeel in de markt opgeleverd. Het is een logisch vervolg, dat we nu ook certificering voor onze haringvisserij willen behalen.

De Atlanto haringvisserij van de PFA omvat 26 diepvriestrawlers die in eigendom zijn van negen bedrijven uit zes EU-landen. De schepen vangen de Atlanto haring met pelagische sleepnetten die de bodem niet raken. Ze vangen in 2009 ongeveer 41,000 ton Atlanto haring. Dit is ongeveer 2.5% van de voor 2009 maximaal toegestane vangst (TAC) voor deze visserij en 39% van de Europese Unie in deze TAC.

Camiel Derichs, Manager Noord-Europa van de MSC zegt: "De certificering van de PFA haringvisserij in 2006 heeft de certificering van Noordzee pelagische visserijen (2) echt doen ontketenen. Ik ben verheugd te zien, dat duurzaamheid stevig verankerd begint te raken bij Noordeuropese pelagische visserijen. Ik wens de PFA een succesvolle beoordeling toe van hun Atlanto haringvisserij tegen de MSC-standaard". De beoordeling zal worden uitgevoerd door de onafhankelijke certificeerder Moody Marine Ltd.





Ingezonden persbericht