Gemeente Brummen


Zesde nieuwsbrief over Centrumplan Eerbeek

(Oorspronkelijke publicatie datum: 18-11-2009)

Deze week is er weer een nieuwe nieuwsbrief verspreid die gewijd is aan de ontwikkelingen rondom het centrumplan voor het dorp Eerbeek. Belangrijkste aanleiding voor het uitbrengen van een nieuwe nieuwsbrief is de besluitvorming door de gemeenteraad over onder andere de centrumplannen op 29 oktober en 5 november jongsleden. De nieuwsbrief kunt u hier lezen. Meer informatie vindt u ook op de speciale projectpagina over het centrumplan. Ook zijn er exemplaren verkrijgbaar bij het gemeentehuis in Brummen en bij de dependance en bibliotheek in Eerbeek. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met de projectleider, de heer J. Asma. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (0575) 56 82 33 of per e-mail: eerbeek-centrum@brummen.nl.

Bespreking op 29 oktober 2009
Met vele complimenten over de inhoud en proces heeft de gemeenteraad zich uitgesproken voor het centrumplan voor Eerbeek. Dit gebeurde min of meer trapsgewijs, namelijk tijdens een tweetal raadsvergaderingen. Tijdens de besluitvormende raadsvergadering van donderdag 29 oktober stond de vaststelling van het masterplan (de structuurvisie) voor het centrumgebied van Eerbeek op de agenda. De gemeenteraad stemde unaniem in met de inhoud van de structuurvisie. Wel maakte de raad een voorbehoud wat betreft de uitvoerbaarheid (paragraaf 7 van de visie). Ook nam de raad onder andere een motie aan dat bij de verdere uitwerking van de visie geen ontwikkelingen worden toegestaan die de bestaande geluidsrechten van bedrijven nabij het dorpscentrum kunnen beperken.

Bespreking tijdens begrotingsraad 5 november 2009 Tijdens de behandeling van de begroting benadrukte de gemeenteraad, met name door een aangenomen motie, dat de centrumontwikkeling van het dorp Eerbeek (naast die van het dorp Brum-men) prioriteit heeft. En dat een andere prioriteit, namelijk een nieuw gemeentehuis, gerealiseerd zal worden in het dorpscentrum van Eerbeek. Echter, ook gaf de gemeenteraad het college een opdracht mee met het oog op noodzakelijke bezuinigingen. Wat exact de gevolgen zijn van het rijksbeleid op de gemeentelijke financiën wordt namelijk op zn vroegst in het voorjaar van 2010 duidelijk. Maar dat ook de gemeente Brummen fors minder inkomsten krijgt uit het gemeentefonds is duidelijk. De raad heeft het college nu opdracht gegeven om zo snel mogelijk nadat hier meer over bekend is de raad hier duidelijkheid over te geven. Deze duidelijkheid moet dan echter ook enkele scenarios bevatten voor versobering en fasering van de projecten en ambities die de gemeente heeft vastgesteld.