Gemeente Zandvoort


Samen naar een sterkere Zandvoortse economie

Ruim 140 Zandvoortse ondernemers, vertegenwoordigers van de gemeente en de Kamer van Koophandel spraken gisteravond in de Sunparks Beachfactory over de vraag: Hoe kunnen we gezamenlijk de Zandvoortse economie versterken?

Burgemeester Meijer was deze avond de gespreksleider. Dick Freling, senior adviseur van de Kamer van Koophandel begon met een presentatie over de uitkomsten van het benchmark onderzoek over het lokale ondernemersklimaat. De uitkomsten zorgden voor een interessante discussie. Twee uitkomsten waren erg opvallend. Binnen de Metropool Regio Amsterdam, bestaande uit totaal 19 gemeenten, scoorde Zandvoort het laagste op "redenen om te blijven" en het hoogste op "uitbreidingsplannen binnen vijf jaar". Voor Zandvoort de uitdaging om al die ambitieuze bedrijven met uitbreidingsplannen te faciliteren.

Vertrouwen voor de toekomst
Volgens wethouder Tates geeft de Structuurvisie vertrouwen voor de toekomst. Ondernemers zijn daar positief over, het gebrek aan toekomstvisie bij de gemeente was altijd een groot kritiekpunt bij de ondernemers. Er wordt nu ook een grote verbeterslag gemaakt in het beleid. Waar nodig wordt dit geactualiseerd, denk bijvoorbeeld aan de versoepeling van de regels voor Bed & Breakfasts en pensions. Kwaliteit boven kwantiteit, jaarrond en nadruk op verblijfstoerisme zijn essentiële peilers van het nieuwe gemeentelijk beleid. Tates benadrukt dat wederzijdse betrokkenheid tussen ondernemers en gemeente essentieel is: "Bij alles moeten wij bedenken dat de zon onze koopman is die, eendachtig de jaarrond exploitatie, elke zonnestraal in zomer en winter tot omzet kan omtoveren. Om daarbij succesvol te kunnen zijn hebben wij elkaar nodig. Niet om op elkaar lip te zitten, maar om elkaar te vinden op de momenten waarop dat nodig is. Zo kunnen we gezamenlijk de toekomst van ons dorp uitstippelen."

Ondernemend Zandvoort aan het woord
Manager Boudewijn van Vilsteren van Sunparks wil de samenwerking met de ondernemers in het dorp verder versterken, als grootste toeristenmagneet van Zandvoort, kunnen de lokale ondernemers nog veel meer profijt hebben van de bezoekersstromen vanuit het park.

Gert Jan van Kuijk, de nieuwe voorzitter van de Ondernemersvereniging Zandvoort (OVZ) en tevens bestuurslid van het Ondernemersplatform Zandvoort (OPZ) sprak over de rol van OPZ als belangenbehartiger van het Zandvoortse bedrijfsleven. Hij prikkelde de aanwezigen met vijf vragen aan de politiek:
1)Welke visie heeft u op de ontwikkeling van het bedrijventerrein Nieuw Noord?
2)Welke mening heeft u over de vorming van het ondernemersfonds?
3)Welke maatregelen denkt u te nemen om het dalende verblijfstoerisme een halt toe te roepen?
4)Heeft u een mening over de ontsluiting van Zandvoort Noord via de Herman Heijermansweg?
5) Op welk terrein bent u van mening dat de Gemeente meer ondernemend zou kunnen besturen en hoe zou u dat bijvoorbeeld willen invullen? Kuijk stelde de vragen niet alleen om direct antwoord te krijgen, maar vooral om de Zandvoortse partijen te verleiden om in deze kwesties stelling te nemen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010.

Verkiezing Meest Creatieve Ondernemer van Zandvoort Voor vijftien ondernemers was de avond extra spannend. Aan het slot van de bijeenkomst werd bekend gemaakt wie van hen zich een jaar lang de Meest Creatieve Ondernemer van Zandvoort mag noemen. Lees hier wie de wisseltrofee mocht ontvangen.