Ingezonden persbericht



19 november 2009, Neurenberg, Duitsland

Haarlems Jopen Koyt wint internationale bierprijs

Jopen Bier heeft een gouden medaille gewonnen tijdens de European Beer Star 2009-verkiezing, een van 's werelds belangrijkste bierwedstrijden. Jopen kreeg de prijs voor het bier Jopen Koyt in de categorie 'Herb and Spice Beer'. Tijdens de feestelijke uitreikingsceremonie op 18 november 2009 in Neurenberg, Beieren, nam Jopen-oprichter Michel Ordeman de prijs in ontvangst. "Wij zijn er erg trots op dat Jopen Bier deze prijs heeft gewonnen," aldus Ordeman. "Onze klanten zijn al jarenlang erg enthousiast over onze speciaalbieren maar met deze medaille krijgen we nu ook bijzondere erkenning van een internationale vakjury." Jopen Koyt is een donker bier van 8,5% met een verwarmende kruidige smaak. Dit ambachtelijke bier is gebrouwen volgens een recept uit 1407 en bevat onder meer gruit, een middeleeuws kruidenmengsel.

Jury
Meer dan 836 bieren uit 35 landen deden mee aan de wedstrijd; in maar liefst 41 categorieën streden zij om een award. Een 78-koppige, internationale en deskundige jury beoordeelde de bieren op onder andere kleur, geur, schuimkraag en natuurlijk de smaak. De jurering werd blind uitgevoerd op de Doemens Brewing Academy in München (Gräfelfing). De European Beer Star Award is in het leven geroepen door private brouwerijen en de Association of Small and Independent Breweries in Europa. Doel van de wedstrijd is om juist de speciale en authentieke bieren met specifieke karakters te promoten; bieren die opvallen door hun smaak en kwaliteit. Voor iedere categorie is een gouden, zilveren en bronzen medaille toegekend.

Over Jopen Bier
Jopen is een kleinschalige ambachtelijk brouwer van speciaalbieren uit Haarlem. Het originele recept waarop bieren van Jopen zijn gebaseerd, gaat terug tot 1407. Haarlem was in het verleden de belangrijkste brouwstad van Holland. Medio 2010 opent Jopen in de historische Vestekerk in het centrum van Haarlem een brouwerij annex proeflokaal en restaurant. Meer informatie over Jopen en Jopen Koyt: www.jopen.nl


Noot voor redacties
(