Dura Vermeer Paviljoen

Rotterdam - 18 november 2009

Wethouder Karakus geeft officieel startsein bouw Drijvend Paviljoen

Met het slaan van een omegaprofiel in het drijflichaam heeft wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) woensdag 18 november het officiële startsein gegeven voor de bouw van het Drijvend Paviljoen in Rotterdam.

Samenwerking
Wethouder Karakus werd bij deze handeling bijgestaan door directeur Joop van der Leeuw van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Plaats van handeling is de bouwplaats achter RDM Innovation Dock te Rotterdam-Heijplaat. Bij de realisatie van het Drijvend Paviljoen werken verschillende bedrijven van Dura Vermeer samen: Dura Vermeer Bouw Rotterdam, Dura Vermeer Ruimtelijke Ontwikkeling, Dura Vermeer Business Development, Prinsen Waterbouw en en ingenieurs- en adviesbureau Advin. Flexbase, een samenwerking tussen Dura Vermeer en Unidek, is de leverancier van het drijflichaam. Verder wordt samengewerkt met verschillende opleidingen van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College die in de RDM Campus op Heijplaat zijn gevestigd.

Semi-transparante koepels
Het Drijvend Paviljoen is een ontwerp van Deltasync/PublicDomain Architecten. Het paviljoen bestaat uit drie aan elkaar geschakelde koepelconstructies met diameters van respectievelijk 18½, 20 en 24 meter, met een hoogte van circa 12 meter. De totale vloeroppervlakte bedraagt 46 bij 24 meter. De drie semi-transparante koepels met hun mozaïek van zeshoeken en vijfhoeken geven het paviljoen een futuristische uitstraling. De mozaïekvormige bollen zijn uit staal geconstrueerd en worden bekleed met een lichtgewicht huid van ETFE-folie. Dit materiaal, dat honderd keer lichter is dan glas, is eerder toegepast bij het Olympisch zwembad in Beijing.

EPS-fundering
De geschakelde koepels hebben een drijflichaam als fundering. Deze fundering is gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS), een gepatenteerde drijvende fundering die Dura Vermeer en Unidek samen hebben ontwikkeld onder de productnaam FlexBase. Dit product is al eerder gebruikt bij de drijvende kas in Naaldwijk en het drijvende vogeleiland op de Maasvlakte.

Energiezuinig
In het paviljoen wordt veel aandacht besteed aan het thema energiezuinigheid. Zo krijgt het paviljoen een warmteterugwinstallatie en klimaatzones waardoor de verwarming en koeling gezoneerd is afgestemd op het gebruik van de ruimten. Energie voor verwarming en koeling wordt eveneens onttrokken uit het Maaswater. De kleinste bol, bestemd als auditorium, wordt uitgerust met zonnecollectoren in combinatie met absorberende materialen waardoor zonne-energie wordt ingezet om het paviljoen te koelen. Door de toepassing van Phase Change Materials (PCM's) wordt thermische energie opgeslagen als het auditorium niet wordt gebruikt. Het afvalwater wordt in het paviljoen gezuiverd en hergebruikt voor toiletspoeling.

Rotterdam Climate Proof
Naast ontvangstruimte wordt het Drijvend Paviljoen gebruikt als expositie van de Rotterdamse ambities op het gebied van klimaat-, delta- en watertechnologie. Het paviljoen krijgt een vaste stek in de Rotterdamse Rijnhaven en wordt gekoppeld aan een drijvend pleineiland, dat met twee bruggen in verbinding staat met het vaste land. Het Drijvend Paviljoen is het eerste resultaat van Rotterdam Climate Proof (onderdeel van Rotterdam Climate Initiative) om klimaatbestendig te bouwen in buitendijkse gebieden. Doordat het paviljoen drijft, daalt en stijgt het automatisch mee met de waterspiegel. Dat maakt het paviljoen een voorbeeld voor het klimaatbestendig bouwen met het oog op de Rotterdamse ambities voor het bouwen van drijvende stadswijken.