Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Zacht herfstweer houdt aan

18 november 2009 - Hoge temperaturen in najaar en winter gaan vaak samen met veel wind. Woensdag was zo'n zachte en onstuimige herfstdag met korte tijd storm (windkracht 9) aan de kust en in het noordelijk kustgebied zware windstoten rond 100 km/uur.
Groot verschil in bladkleuring tussen herfst 2005 en die van 2009 (foto: Jacob Kuiper)
Groot verschil in bladkleuring tussen herfst 2005 en die van 2009 (foto: Jacob Kuiper)
Zie het origineel
Stormen, zoals we regelmatig meemaken in het winterhalfjaar, ontstaan mede door temperatuurtegenstellingen en die zijn momenteel bijzonder groot. In ons land zijn de afgelopen dagen temperaturen gemeten tussen 13 en 18 graden. Dat is een graad of 10 boven het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

Nog opmerkelijker is de warmte in Zuid-Europa, waar de thermometers al dagen achtereen tussen 25 en 30 graden aanwijzen. Jerez de La Frontera in het zuiden van Spanje noteerde maandag zelfs 30,8 graden, Valencia 30,0 graden en ook Corsica meldde lokaal bijna 30 graden. De hoogste temperatuur ooit in november in Frankrijk gemeten is volgens Météo France 31,4 graden op 10 november 1985 in het Corsicaanse Solenzaro. Ook in de Alpen is het met plaatselijk 22 graden uitzonderlijk zacht. Bynov in het zuidwesten van Tsjechië noteerde dinsdag 20,4 graden. Het zuidwesten van de Bohemen beleeft de warmste novemberdagen in 30 tot 50 jaar. Minder fraai is het op de Canarische Eilanden waar hevige regen- en onweersbuien zorgen voor grote overlast door modderstromen.

Het einde van het uitzonderlijk zachte weer is nog niet in zicht. Het KNMI verwacht dat de temperaturen tot zeker het einde van deze maand ruim boven normaal blijven. Daarmee is het nu al zeker dat november een van de zachtste wordt sinds het begin van de metingen. De temperatuur ligt met gemiddeld ongeveer 9 graden ruim drie graden boven het klimatologisch gemiddelde. De laatste jaren was de herfst vaker bijzonder zacht.

Meer informatie
Het weer in Europa op www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen van de nationale meteorologische diensten. Meer over het zachte weer in onze rubriek Nader Verklaard. De actuele stand van de maand, extremen voor november en het weer op geografische kaartjes onder Verder Lezen.