Science Café Nijmegen over Grenzen aan Pijn


Een wetenschappelijke kijk op pijn

NIJMEGEN,IERSE PUB THE SHAMROCK, 20091112 -- Enerzijds is het zo dichtbij, we kunnen het zelfs voelen, en aan de andere kant weten we er zo weinig van: pijn. In en over ons hele lichaam zijn er receptoren die temperatuur-, druk-, en chemische verschillen kunnen waarnemen. Wanneer zo'n verschil voldoende groot is, kan dat als pijnsignaal vanaf zo'n receptor via het zenuwstelsel naar onze hersenen gebracht worden. Normaal gesproken kunnen we ons gedrag zodanig afstemmen dat het pijnsignaal weer verdwijnt. Helaas kunnen er allerlei redenen zijn, bij een chronische ziekte zoals reuma of bij een dodelijke ziekte zoals kanker, waardoor pijn niet weggenomen kan worden.

Daarnaast blijken allerlei psychische factoren een rol te spelen bij de intensiteit van pijn of het verdwijnen er van. Op woensdagavond 18 november zullen Kris Vissers, hoogleraar Palliatieve Zorg en Pijnbestrijding aan het UMC St. Radboud, en Han Samwel, klinisch psycholoog van dit medische centrum, in het Nijmeegse Science Café dieper ingaan op het onderwerp `pijn'. Wat gebeurt er in ons lichaam bij pijn? Hoe kunnen we het laten verdwijnen of hoe kunnen we er mee omgaan als het nooit meer weggaat? In het Science Café van 18 november krijgen we het uitgelegd.Door de oude Grieken werd pijn beschouwd als een aparte ziekte, ten gevolge van een onbalans in het lichaam. In latere tijden, tot nog niet zo lang geleden, werd het gezien als een bijverschijnsel, als een zeer onprettig gevoel dat de aanwezigheid in het lichaam aangaf van een kwetsuur of een ziekte. De laatste decennia wordt het door medici weer in een breder perspectief gezien.

Pijn is binnen de medische wereld een apart vakgebied geworden, waar ook psychologen nauw bij betrokken zijn. Er is meer bekend over wat er gebeurt in het lichaam als er pijn wordt gevoeld en dus weet men ook beter hoe pijn te bestrijden. Daarnaast weet men ook beter hoe in verschillende situaties pijn benaderd en behandeld moet worden. Bij een gebroken been dient pijn anders benaderd te worden dan bij migraine of reuma en pijn bij sterven vereist weer een andere benadering. Vooral in die laatste gevallen komt de expertise van Vissers en Samwel om de hoek kijken. Laat je informeren in het Science Café en misschien heb je zelf ervaringen die je kunt en wilt delen.

Sprekers Kris Vissers en Han Samwel (beiden UMC St. Radboud)
Tijd 18 november, 20.00-22.00 uur
Locatie The Shamrock, Smetiusstraat 17 te Nijmegen
Moderator Paul Voestermans
Live muziek Nina van der Leest en Menno Bemelmans (vanaf 19.30 uur)
Entree gratis

Science Cafe Nijmegen





Ingezonden persbericht