Universiteit van Tilburg

Persbericht

17 september 2009

Congres Zuid-Afrikaanse schrijfster Marlene van Niekerk

Vooraankondiging

Op woensdag 18 november organiseert de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg het congres 'De klank van het fragiele' met en over de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marlene van Niekerk. Het congres is bestemd voor iedere literatuurliefhebber die graag in gesprek wil treden met de schrijfster en met deskundigen die haar werk door en door kennen. Een dag later ontvangt de schrijfster een eredoctoraat.

De romans van de Zuid Afrikaanse schrijver Marlene Van Niekerk spelen zich af in grensgebieden. Op de rand van leven en dood, van werkelijkheid en verbeelding. Op een abstracter niveau worden scheidingslijnen opgeheven tussen tekst en beeld (kleur), of woord en muziek (klank). Waarneming met alle zintuigen staat in haar teksten centraal.

Tijdens het congres 'De klank van het fragiele' bespreken vier wetenschappers het werk van Marlene van Niekerk. De schrijfster komt zelf ook aan het woord.

Marlene van Niekerk (1954) studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan diverse universiteiten in Zuid-Afrika en Europa. Ze debuteerde met Die vrou wat haar verkyker vergeet het (1992). Voor Triomf (1994) ontving ze diverse prestigieuze prijzen, waaronder in 1995 de Nomaprijs voor het beste boek van het Afrikaanse continent. Agaat (2004) won in 2007 o.a. de Hertzog Prize for Prose en de C.L. Engelbrecht Prize for Literature, en stond in 2008 bij Booktrust (Londen) op de shortlist van de Independent Foreign Fiction Prize.