TNS NIPO

22 oktober 2009

De geest van Wilders: PVV zou grootste partij in Venlo zijn

Op woensdag 18 november is het zover: de Venlonaren gaan als eerste Nederlandse burgers hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadverkiezingen. Een voorproefje op de raadsverkiezingen in de rest van Nederland die op 3 maart 2010 plaatsvinden. Van de Venlonaren zegt 57 procent zeker te gaan stemmen. Een hogere opkomst dan in 2006: toen ging 53,8 procent naar de gemeentelijke stembus. Op dit moment lijkt de VVD met 23 procent van de stemmen de grootste partij te worden. Dit is echter mede te danken aan de afwezigheid van de PVV. Als de partij van Geert Wilders wel mee zou doen, dan zou de PVV in één klap een derde (33%) van de stemmen binnen halen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. De openbare discussie over de raadsverkiezingen in Nederland - te beginnen in de gemeente Venlo - vindt plaats op www.allemaalpolitiek.nl.

Deze PVV-stemmen zouden vooral bij de VVD weggehaald worden (een vijfde van de VVD-stemmers zou liever op de PVV stemmen). Maar ook CDA, PvdA, SP en de lokale democraten zouden inleveren aan de PVV.

Vergelijking met zetelverdeling 2006
Als er nu verkiezingen zouden zijn in Venlo, zou de VVD winst boeken: in 2006 moesten de liberalen tevreden zijn met achttien procent van de stemmen. De PvdA moet nu flink inleveren: zij kan nog slechts rekenen op circa twaalf procent van de stemmen ( in 2006: 21%). CDA (18%) en de lokale democratische partijen scoren ongeveer gelijk als in 2006. GroenLinks zou bijna gehalveerd worden (van 13% naar 7%). Voor een deel gaan deze stemmen naar de SP, die nieuw in de raad zou kunnen komen met zo'n dertien procent van de stemmen. De Nederlandse Moslimpartij zou op dit moment geen zetel halen.

Opkomstbevordering als neveneffect deelname PVV
Deelname van de PVV zou nóg een effect hebben: het zou waarschijnlijk de opkomst bevorderen. Als we de resultaten voor alle respondenten weergeven, blijkt dat nog negen procent bij voorbaat zegt niet te gaan stemmen (tegen 13% als PVV buiten beschouwing blijft). Bovendien geeft een lager percentage (20%) aan geen keuze te maken (tegen 24% als PVV buiten beschouwing blijft).

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 kreeg de PVV zeventien procent van de stemmen in Venlo (drie keer zoveel als gemiddeld in Nederland) en bij de Europese Parlementsverkiezingen was dat zelfs bijna het dubbele: dertig procent.

Ook in de rest van Nederland profiteert VVD van afwezigheid PVV Indien de PVV niet alleen in Almere en Den Haag zou meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook in de rest van Nederland, dan zou de partij van Wilders nu al een zesde (16%) van de stemmen krijgen. Als we alleen kijken naar degenen die een partijkeuze kunnen én willen maken, dan zou 22 procent van de stemmen naar de PVV gaan.

Net als in Venlo blijkt vooral de VVD te profiteren van de afwezigheid van de PVV in de gemeenten. In geval van deelname van de PVV zou de VVD nu negen procent halen. Zonder de PVV komt de VVD op dertien procent. Maar ook SP en CDA hadden last kunnen hebben van deelname van de PVV. Onder stemmers zou de PvdA momenteel veertien procent van de stemmen krijgen. In 2006 kreeg de PvdA 23 procent van de stemmen.

Aanleiding tot het onderzoek
Onderzoeksbureau TNS NIPO lanceert in samenwerking met KiesKompas een nieuw initiatief: www.allemaalpolitiek.nl. Dit social network moet uitgroeien tot de online politieke arena van Nederland. TNS NIPO nodigt iedereen uit om op Allemaalpolitiek.nl openhartige en diepgaande discussies te voeren over alle denkbare politieke onderwerpen en kwesties. De komende weken staan de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo centraal die op 18 november plaatsvinden. Deelnemers aan allemaalpolitiek.nl kunnen niet alleen met elkaar in discussie gaan, maar ze kunnen ook hun eigen politieke webblog starten, elkaars bijdragen belonen met virtuele cadeaus, video's en foto's delen en nog veel meer. Deelname is en blijft uiteraard geheel gratis.

Onderzoek Venlo: C6956 J3 | TNS NIPObase CATI/CAWI | Het veldwerk vond plaats van 15 tot en met 18 oktober 2009. Aan het onderzoek werkten 793 inwoners van Venlo van 18 jaar en ouder mee (CATI: n=521; CAWI: n=272). Onderzoek Nederland: C6956 Trend 9 | TNS NIPObase CAWI | Het veldwerk vond plaats van 16 tot en met 18 oktober 2009. Aan het onderzoek werkten 1.051 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee.