Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT
November 2009

EMBARGO t/m 17 november 2009

Nieuw deel in veelgeprezen fauna-reeks:
De amfibieën en reptielen van Nederland

Op woensdag 18 november a.s. verschijnt deel 9 in de gezaghebbende serie 'Nederlandse Fauna': De amfibieën en reptielen van Nederland. Tientallen experts en honderden vrijwilligers verzamelden de informatie, die gebundeld werd door RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland), in samenwerking met Naturalis en EIS-Nederland. Het resultaat is een rijk geïllustreerd, toegankelijk en up-to-date standaardwerk, geschikt voor liefhebbers en professionals.

Reptielen en amfibieën spreken zeer tot de verbeelding. Ze spelen een rol in de mythologie, veel sprookjes en verhalen, en de metamorfose van kikkerdril via kikkervisje tot volwassen kikker is een van de meest magische natuurverschijnselen ­ niet alleen voor kinderen. Maar hoewel iedereen wel eens een kikker of pad tegenkomt, weten slechts weinigen dat ons land maar liefst zestien soorten amfibieën en zeven soorten reptielen rijk is.

Het nieuwe boek De amfibieën en reptielen van Nederland ­ het negende deel in de magistrale serie 'De Nederlandse Fauna' ­ biedtt u de kans met al deze soorten kennis te maken, van ringslang tot boomkikker en van vuursalamander tot knoflookpad. Als geen ander is dit boek een aanmoediging om zelf naar deze soorten op zoek te gaan. Want wie zijn ogen en oren opent én op de juiste plaats en tijd gaat zoeken, waar dit boek u bij zal helpen, ontdekt een bijzondere wereld van dieren met een verbazingwekkende manier van leven.

Het centrale deel van dit boek geeft uitgebreide beschrijvingen van alle soorten die in Nederland voorkomen, inclusief zeldzame bezoekers zoals zeeschildpadden en enkele uitheemse soorten die we in ons land kunnen aantreffen. Per soort gaat het boek uitvoerig in op de herkenning, levenswijze, verspreiding in en buiten Nederland, leefgebieden, beschermingsmaatregelen en inventarisatiemethoden. De teksten zijn rijk geïllustreerd met indrukwekkende kleurenfoto's, tekeningen, verspreidingskaarten en grafieken.

In de inleidende hoofdstukken leest u onder meer over bedreigingen, bescherming en beheer, cultuurhistorie, gedrag, voortplanting en de methoden voor verspreidingsonderzoek en monitoring. Een extra bonus is de bijgevoegde cd, waarop de geluiden van alle Nederlandse kikkers en padden te beluisteren zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld kennismaken met de prachtige fluitconcerten van de zeldzame vroedmeesterpad.

Het boek is een samenwerking tussen RAVON, Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis en Stichting European Invertebrate Survey ­ Nederland. Het vormt een complete en onmisbare bron van informatie voor iedereen die zich beroepsmatig of in de vrije tijd met reptielen of amfibieën bezighoudt.

Dit is het negende deel in de veelgeprezen boekenserie 'Nederlandse Fauna'. De serie brengt alle beschikbare informatie van bekende en minder bekende diergroepen samen in Nederlandstalige, rijk geïllustreerde boeken. De auteurs zijn de kenners op hun gebied in Nederland. De boeken zijn aantrekkelijk voor een breed publiek van professionele en amateur-biologen, beleidsmakers en andere natuurliefhebbers.

De amfibieën en reptielen van Nederland

Auteurs: Tientallen auteurs; onder redactie van Raymond Creemers en Jeroen van Delft (RAVON) Uitgever: Stichting RAVON, Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis en European Invertebrate Survey (EIS)-Nederland Distributie: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 480 pag., 23,5 x 30,5 cm, genaaid gebonden, full colour met honderden foto's, kaartjes en tekeningen Extra: CD met geluiden van alle Nederlandse kikkers en padden ISBN: 978 90 5011 300 7
Prijs: ¤ 49,95

----------



Ingezonden persbericht