Ingezonden persbericht


ITGELICHT NOVEMBER 2009

27e Globaliseringslezing: Vrede of gerechtigheid? Internationale rechtsvervolging en de miscommunicatie tussen culturen

Woensdag 18 november 2009
Aanvang: 19.00 (film) & 20.15 uur (discussie)
Voertaal: Engels
Toegang: ¤ 12,50 / ¤ 9,50 (met korting)
Reserveren

Toen het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC) in 2002 in Den Haag werd opgericht, waren de verwachtingen hoog gespannen. Voortaan zouden misdaden tegen de menselijkheid niet langer ongestraft blijven en zouden slachtoffers eindelijk gerechtigheid krijgen. Helaas is de praktijk weerbarstiger dan men van te voren aannam. Slachtoffers van de gruweldaden wijzen de hulp van het ICC vaak af. Ze zien het ICC als een neokoloniaal westers ideaal en willen liever hun eigen rechtspraak toepassen. De komst van het ICC levert stof voor nieuwe conflicten.

Naar aanleiding van de première van de documentaire Peace versus Justice van Klaartje Quirijns voor VPRO Tegenlicht gaan we hierover in discussie met Julia Sebutinde (rechter aan het Special Court for Sierra Leone), Rachel Irura (onderzoeker SCSL), Klaas de Jonge (Impunity Watch), Warner ten Kate (vml. onderhandelaar voor VN in Uganda), Ton Zwaan (Holocaust en genocide studies, UvA) en Marlies Glasius (Internationale relaties, UvA) onder leiding van Linda Polman.

In de documentaire Peace versus Justice zien we door de ogen van radiopresentator Lachembel en onderzoeker voor het ICC Matthew Brubacher, welke spanningen ontstaan tussen de bewoners van Noord-Uganda en de aanklagers van het ICC. In deze Tegenlichtuitzending wordt kritisch gekeken naar de ambities van het ICC en naar de politieke consequenties van de genomen beslissingen.

De Globaliseringslezing is een samenwerking van De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep en Sandra Rottenberg, met financiele ondersteuning van de NCDO.

Halve waarheden? Hoe het nieuws imago's kan maken en breken

Maandag 30 november 2009
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren

Het nieuws moet betrouwbaar zijn, onbevooroordeeld en volledig. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer de golven van emoties rond een bepaalde zaak oplaaien en de verslaggevers ons in real time op de hoogte houden. Hoe houden journalisten de principes van hoor en wederhoor overeind, terwijl de hype schreeuwt om personalisering van het nieuws en het schetsen van duidelijke conflicten? Hoe kunnen we voorkomen dat het nieuws de kant op gaat van reality tv? De berichtgeving rond de neergang van de DSB-bank is een mooi voorbeeld. Deze bank had een bijzonder slechte reputatie, omdat een groot aantal klanten leende tegen zeer ongunstige voorwaarden. Na een oproep om je geld weg te halen bij DSB kwam de bank in de problemen. In de eindstrijd van DSB kantelde het beeld en groeide Scheringa uit tot een soort Robin Hood van West-Friesland. Hoe kon dit gebeuren?

Over deze vragen wordt gedebatteerd door onder anderen Marcel Gelauff (plv. hoofdredacteur NOS Nieuws), Otto Scholten (mediaonderzoeker Universiteit van Amsterdam), Annemarie Stordiau (directeur voorlichting Ministerie van Justitie), Klaas Wilting (woordvoerder DSB) en Xandra Schutte (hoofdredacteur Groene Amsterdammer). Moderator: Guikje Roethof (NOS Ombudsman). Met een inleiding door oud-minister Bram Peper.

Dit debat w0rdt georganiseerd door NOS Ombudsman in samenwerking met Felix Meritis.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl




Ingezonden persbericht