Ingezonden persbericht


()

Persbericht

18 november 2009

10.000ste bezoeker in De Lakenhal Leiden: de tentoonstelling 'Van Doesburg and the International Avant-Garde' is een groot succes.

Woensdag 18 november, een maand na de opening, ontving De Lakenhal de 10.000ste bezoeker van de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde: Constructing a New World. Op de expositie zijn meer dan 300 kunstwerken vanuit musea over de hele wereld samengebracht. Het werk van circa 80 kunstenaars, onder wie El Lissitzky, László Moholy-Nagy, Gino Severini, Kurt Schwitters, Hans en Sophie Arp, Hans Richter, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár en Alexander Archipenko, is voor een groot deel nog nooit in Nederland te bewonderen geweest.

In het weekend van 14 en 15 november bezochten meer dan 2.000 bezoekers De Lakenhal voor 'Van Doesburg' en het festival 'Muziek in het Museum', waarbij de Ursonate van Kurt Schwitters ten gehore werd gebracht. Samen met de speciale dag voor Leidenaren op vrijdag 13 november, met ruim 500 bezoekers, zorgden deze dagen voor dit snelle resultaat. De tentoonstelling wordt ook zeer gewaardeerd, zo blijkt uit verschillende reacties. Een greep uit de persreacties:

'...een adembenemende doorsnee van de internationale kunstwereld' (Werner Zonderop, Leids Nieuwsblad 30 oktober); '...met ruim driehonderd werken, ook van tijdgenoten, heeft Van Doesburg een ware blockbuster gekregen' (Sandra Smets, NRC 7 november); '...een fantastische en uit zijn voegen barstende groepstentoonstelling' (Stefan Kuiper, Vrij Nederland 7 november); ...'het is knap hoe de samenstellers van de expositie erin zijn geslaagd om je als bezoeker haast fysiek het gevoel te geven dat je min of meer wordt meegesleept op de kruistocht van Theo van Doesburg' (Henny de Lange, Trouw 13 november); ...'een fantastisch evenement' (Alied Ottevanger, De Witte Raaf, november).

De tentoonstelling loopt nog t/m 3 januari 2010, zie voor meer informatie en het activiteitenprogramma www.lakenhal.nl/doesburg.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit en de hoofdbegunstigers Turing Foundation en Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, de subsponsors SNS Reaal Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Straver Fonds), Cultuurfonds Leiden en de partners Stichting VSBfonds en gemeente Leiden.

Turing Foundation

Mondriaan Stichting

SNS Reaal Fonds

Prins Bernhard Cultuurfonds

Cultuurfonds Leiden

VSB Fonds

Leiden

Noot voor de redactie,