Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 18 november 2009

'Gezondheidszorg kan beter', volgens professor Post

Emeritus hoogleraar Sociale Geneeskunde Doeke Post presenteerde vanochtend zijn toekomstvisie op betere gezondheidszorg aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. In zijn boek met als titel: 'De derde weg' neemt professor Post de lezer mee naar het verleden, heden maar bovenal de toekomst van onze zorg.

Post, geen onbekende bij Politiek Den Haag, behoorde in de jaren negentig tot de belangrijkste adviseurs op het terrein van de volksgezondheid. 'Uw visie spreekt me erg aan', is een eerste reactie van minister Klink op de uitleg over de inhoud van het boek. 'Het thema kwaliteit en samenhang zoals u het omschrijft staat de komende jaren in het hart van onze agenda', aldus minister Klink.

In 'De Derde Weg' kijkt professor Post terug op 50 jaar ervaring in de Nederlandse gezondheidszorg. Hij schetst een ontwikkeling, variërend van sterke staatsbemoeienis (de eerste weg) tot dominante marktwerking (de tweede weg). Op grond van wetenschappelijk onderzoek en een ruime praktijkervaring in de zorg, voert de auteur een pleidooi voor een 'derde weg'. De derde weg combineert verworvenheden uit het verleden en benoemt solidariteit als leidend principe. Kritische succesfactor van de derde weg is, volgens Post, de kwaliteit van de zorg - en niet langer het geld. In de dderde weg staat de patiënt centraal. Overheid en markt laten meer ruimte aan eigen verantwoordelijkheid, maar de basis blijft collectieve solidariteit.

Post constateert dat de marktwerking in de zorg haar doel voorbij schiet. 'De marktwerking zou niet alleen de kosten reduceren, maar ook de kwaliteit verbeteren. Het tegenovergestelde is bereikt', zegt de auteur.

Betere zorg
Professor Post concludeert: 'Zorg moet op een andere wijze worden georganiseerd. Omvang en kosten van de zorg kunnen juist afnemen door kwaliteit te bieden. Betere zorg dus, waarin de patiënt centraal staat. Dat doet de vraag - naar rato - verminderen en ook de kosten. Niet het geld moeet het leidend principe zijn, maar de zorgvisie.'

Het boek is bedoeld voor iedereen die werkt in de Nederlandse gezondheidszorg. Maar zeker ook voor beleidsmakers, werkzaam bij de overheid of in de politiek. En voor alle belangstellenden die zich afvragen waarom de zorg de laatste jaren zo bedrijfsmatig en afstandelijk is geworden - en hoe wwe dit tij kunnen keren.

De derde weg is een uitgave van Elsevier Gezondheidszorg; gebonden/ geïllustreerd. Verkrijgbaar via www.elseviergezondheidszorg.nl, klantenservice (0314-358 358) en via de boekhandel. ISBN 9789035231153 / ¤ 24,95.

Noot voor de redactie,