Gemeente Barendrecht

Kabinet blind voor zorgen inwoners Barendrecht, hoop gevestigd op Tweede Kamer

BARENDRECHT (woensdag 18 november 2009) ­ Met hun besluit om in een leeg gasveld onder Barendrecht CO2 op te slaan, heeft het kabinet zich laten gijzelen door Shell. De gemeente Barendrecht vindt dat het kabinet de financiële argumenten en de opstelling van de initiatiefnemer van het project, Shell Storage bv, de doorslag heeft laten geven.

Shell heeft te kennen gegeven alleen in Barendrecht een proefproject te willen starten en nergens anders. 'Het kabinet is blind voor de zorgen van de inwoners van Barendrecht. De ministers slaan met hun besluit de oproep van de voltallige Provinciale Staten en het College en gemeenteraad van Barendrecht in de wind. ', aldus verantwoordelijk wethouder Simon Zuurbier. 'Bovendien worden de conclusies van vrijwel alle onderzoeken genegeerd. Het kabinet laat zich gijzelen door Shell.'

Ambtelijk

Volgens de ministeries en Shell is het proefproject uitsluitend bedoeld om de 'ambtelijke en administratieve procedures in verband met de vergunningen' te testen en niet de techniek. De technologie van de opslag van CO2 onder land is echter gebaseerd op rekenmodellen, die in de praktijk vaak anders uitpakken. Simon Zuurbier: 'Als slechts het testen van ambtelijke en administratieve procedures wordt beoogd, is het beter om díe procedures in een model te berekenen, dan een afvalstof voor eeuwig onder een woonwijk in de grond te stoppen.'

Dichtbevolkt

Het onderzoek dat de ministeries afgelopen maanden hebben laten doen, toont aan dat er zo'n tien alternatieve locaties zijn voor een proef met CO2-opslag. Locaties die weliswaar duurder, maar wel veiliger zijn dan het veld onder Barendrecht. Een allereerste studie naar de afvang en opslag van koolstofdioxide in Nederland (de zogenaamde Amescostudie uit 2007) meldt bovendien dat bij de locaties op land eerst gekozen moet worden voor natuurgebieden, dan agrarische gebieden en 'liever niet' onder dichtbevolkt gebied.

Gerechtelijke procedure

De gemeente Barendrecht legt zich niet neer bij het besluit van het kabinet en heeft haar hoop gevestigd op de Tweede Kamer. Er zal geen medewerking worden verleend aan bestemmingsplannen en vergunningen. Bovendien zal de gemeente een gerechtelijke procedure starten zodra het Rijk zijn doorzettingsmacht ten behoeve van dit project gebruikt.


---


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht