ChristenUnie


Barendrecht krijgt CO2-opslag in maag gesplitst

De ChristenUnie is tegen het besluit van minister Cramer en minister van der Hoeven om een experiment met CO2-opslag (CCS) uit te voeren in een woonwijk van Barendrecht. Kamerlid Esmé Wiegman: ,,Het gaat ons om intrinsieke veiligheid en draagvlak. Amesco concludeerde dat er niet voldoende gegevens beschikbaar zijn om het risiconiveau van ondergrondse CO2-opslag goed vast te stellen. De ministers nemen met een indrukwekkende stapel rapporten over veiligheid de argumenten van de gemeente Barendrecht niet zomaar weg."

Het kabinet wil graag CCS en had eerst voldoende locatieonderzoek moeten doen, waar een experiment het beste van start zou kunnen gaan. In het rapport van Amesco wordt aanbevolen 'onbevolkte' gebieden in aanmerking te laten komen. Des te opmerkelijk is het dat de ministers besluiten het experiment in een dichtbevolkt gebied te laten starten.

,,Barendrecht mag dan kostenefficiënt zijn, gezien het gebrek aan draagvlak en de aanwezige risico's is de keuze voor een dichtbevolkt gebied zeer onverstandig. Een ongeluk zal funest voor het draagvlak zijn, voor zover dat draagvlak lokaal al aanwezig is," aldus Wiegman.