Ingezonden persbericht


PvdA wil zoveel mogelijk kinderen vaccineren tegen griep

Alle kinderen vanaf zes maanden tot en met vier jaar worden opgeroepen voor de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep die vanaf maandag 23 november 2009 gegeven zal worden. Dit geldt ook voor gezinsleden van kinderen onder de zes maanden. In Den Haag gaat dit om een kleine 40.000 mensen. De PvdA is bang dat mede doordat er slechts twee vaccinatielocaties in Den Haag aanwezig zijn de bereidheid om zich te laten vaccineren afneemt.

Helaas doen veel negatieve verhalen de ronde over het vaccin en de veronderstelde bijwerkingen waardoor de vrees bestaat dat veel mensen zichzelf of hun kinderen niet zullen laten vaccineren. Om voor elkaar te krijgen dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren is het van groot belang dat er zo weinig mogelijk onnodige barrières zijn. PvdA raadslid Hedwig Vos is zelf huisarts en moeder van een jongetje van 7 maanden. 'Ik wil mijn zoontje graag laten inenten, maar begrijp niet waarom dit niet gewoon op het consultatiebureau kan in mijn buurt. Ik kan mijn kind nog niet op de fiets meenemen, met de kinderwagen is het lastig in het OV en met de auto lijkt het me moeilijk om te parkeren. Voor alle ouders in Den Haag, die dezelfde problemen ervaren, wil ik morgen in de Raad deze vragen stellen aan het college.'

De PvdA is bang dat mede doordat er slechts twee vaccinatielocaties in Den Haag aanwezig zijn de bereidheid om zich te laten vaccineren afneemt. Zij willen van het college weten waarom er niet gekozen is voor de bestaande infrastructuur zoals consultatiebureaus en Centra voor Jeugd en Gezin, want mensen kennen deze voorzieningen en ze zijn dicht in de buurt. Daarnaast wil de PvdA fractie weten of ouders en kinderen nog een tweede kans krijgen om zich in te enten, want er zullen gewoon een aantal mensen niet kunnen bij die ene gelegenheid.

Zie bijlage voor mondelinge vragen

Mondelinge vragen raad van 19 november 2009 door PvdA raadslid Hedwig Vos

Alle kinderen vanaf zes maanden tot en met vier jaar worden opgeroepen voor de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep waarvan de eerste vanaf maandag 23 november 2009 gegeven zal worden. Dit geldt ook voor gezinsleden van kinderen onder de zes maanden. In Den Haag gaat dit om een kleine 40.000 mensen. Helaas doen veel negatieve verhalen de ronde over het vaccin en de veronderstelde bijwerkingen waardoor de vrees bestaat dat veel mensen zichzelf of hun kinderen niet zullen laten vaccineren. Om voor elkaar te krijgen dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren is het van groot belang dat er zo weinig mogelijk onnodige barrières zijn. Nu blijkt dat er van de elf vaccinatielocaties in de regio Haaglanden slechts twee in Den Haag zelf gelegen zijn. En ook al geldt de uitnodiging voor de vaccinatie ook als gratis Ov-kaartje, dan nog worden grote logistieke problemen verwacht om op deze twee locaties te komen. Want de moeders met baby's kunnen niet op de fiets komen en ook met het OV zal het lastig zijn, waardoor velen toch met de auto komen . Dit zal problemen geven bij het parkeren. De PvdA is bang dat mede doordat er slechts twee vaccinatielocaties in Den Haag aanwezig zijn de bereidheid om zich te laten vaccineren afneemt.


1. Is het college het met de PvdA eens dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk moeten komen te liggen?


2. Waarom zijn er in Den Haag slechts twee vaccinatie locaties en waarom wordt er geen gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur zoals de consultatiebureaus, Centra voor Jeugd en Gezin, stadsdeelkantoren, sporthallen, en dergelijke?


3. Als het gaat om verkeerstechnische overwegingen, is het dan niet zo dat met de huidige mogelijkheid veel meer mensen veel meer moeten reizen dan als gekozen was voor de consultatiebureaus die vaker op loopafstand zullen liggen?


4. Een deel van de mensen zal hun kind niet in eerste instantie laten inenten om allerlei redenen. Bestaat er nog een herkansingsmogelijkheid om de kinderen en gezinsleden op een ander tijdstip te laten inenten?