Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 16 november 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Beloningscode NVTZ/NVZD (GM-beslissing d.d. 11-11-2009)
Kenmerk: 2009/0176190

In de commissievergadering Jeugd, Sociale infrastructuur en Cultuur zijn vragen gesteld over de bezoldiging van bestuurders van de Overijsselse jeugdzorginstellingen. Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de beloningscode bestuurders in de zorg van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen en de Nederlandse Vereniging van Bestuurders in de Zorg.

Onderwerp: Samenstelling Uitvoeringscommissie Enschede-Zuid; benoeming onafhankelijk voorzitter en plaatsvervangend voorzitter. (GM-beslissing d.d. 12-11-2009) Kenmerk: 2009/0164181

Op voordracht van burgemeester en wethouders van Enschede hebben Gedeputeerde Staten de heer W. van Egmond benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de uitvoeringscommissie Enschede-Zuid en de heer J. van der Zee tot plaatsvervangend voorzitter van deze commissie.

Onderwerp: 2e Periodieke prestatieovereenkomst verantwoording (PPOV) (GM-beslissing d.d. 12-11-2009) Kenmerk: 2009/0164807

Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van de 2e trimesterrapportage van de Dienst Landelijk Gebied (DLG). DLG werkt in opdracht van Provincie Overijssel aan de realisatie van diverse provinciale doelen in het landelijk gebied, het betreft vooral de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de verbetering van de landbouwstructuur.

Onderwerp: Opmerkingen Provinciale Staten over Natura 2000 (GM-beslissing d.d. 12-11-2009)
Kenmerk: 2009/0176081

Gedeputeerde Staten besluiten:
· De brief aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die uitvoering geeft aan de moties over Natura 2000 die op 28 oktober 2009 zijn aangenomen door Provinciale Staten van Overijssel (kenmerk 2009/0162302) tevens toe te sturen aan de Vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. · Provinciale Staten een afschrift te sturen van deze kopie aan de Kamercommissie

Onderwerp: Informatieverstrekking over het derde kwartaal 2009 aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), ingevolge de Ministeriële Regeling Informatie voor derden (Iv3) van 6 februari 2003 en het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten (BBV), artikelen 71 tot en met 74. (GM-beslissing
d.d. 16-11-2009)
Kenmerk: 2009/169822

Met het ingaan van het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten, moeten Gedeputeerde Staten op kwartaal- en jaarbasis financiële gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek verstrekken, in de vorm van een verdelingsmatrix en een overzicht van de balansstanden. Gedeputeerde Staten verstrekken het CBS thans de gegevens over het derde kwartaal 2009.

Onderwerp: Brief cultuureducatie aan gemeenten (GM-beslissing
d.d. 16-11-2009)
Kenmerk: 2009/0175739

Gedeputeerde Staten vinden het van belang dat kinderen op jonge leeftijd met cultuureducatie in aanraking komen. In de nota Samen en Overijssel 2009-2012 heeft de provincie Overijssel uitgesproken het van belang te vinden dat gemeenten cultuureducatie in hun beleid te verankeren. Gedeputeerde Staten van Overijssel verzenden een brief naar alle gemeenten waarin de beleidsomslag cultuureducatie wordt beschreven en vraagt colleges om instemming met prestatieafspraken tussen provincie en gemeenten voor de periode 2010-2013.

Onderwerp: Adviescommissie subsidiëring landbouwinnovatie, keteninnovatieregeling. Kenmerk: 2009/0142155

In het kader van het beleid "stimuleren van innovatie in het agrocluster (pMJP 1.2.1)" bestaat de keteninnovatieregeling. Samenwerking gericht op innovatie en nieuwe vormen van samenwerking in de landbouw zijn belangrijk voor de ontwikkeling van perspectiefvolle landbouw in Overijssel. Met deze regeling stimuleert de provincie Overijssel de innovatieve kracht van de landbouw in de provincie. Gedeputeerde Staten stelt hiertoe een onafhankelijk adviescommissie in. Deze commissie adviseert Gedeputeerde Staten over de ontvangen aanvragen in het kader van de subsidieregeling. Gedeputeerde Staten heeft de leden van de adviescommissie subsidiëring landbouwinnovatie, keteninnovatieregeling benoemd en stelt het reglement van deze commissie vast.

Onderwerp: Aanbieden van het eindrapport Quickscan Zandwinplassen Overijssel aan Provinciale Staten. Kenmerk: 2009/0152046

Gedeputeerde Staten bieden het eindrapport Quickscan Zandwinplassen Overijssel aan Provinciale Staten aan . De quickscan houdt in dat een prioritering van 54 grootschalige zandwinplassen ten behoeve van verondiepingsprojecten is uitgevoerd. Doel van deze prioritering is te komen tot een korte lijst van 10 tot 15 zandwinplassen die op basis van een quickscan (een vereenvoudigde multicriteria-analyse) het meest geschikt lijken voor verondieping. Het rapport is een beleidsverkenning en heeft niet de status van beleid. Het beoogt geen putten aan te wijzen waar verondieping kan plaatsvinden, maar kan een hulpmiddel zijn bij een mogelijke toekomstige aanwijzing van te verondiepen plassen.

Onderwerp: Evaluatie handelsmissie China 2009 en handelsmissie China 2010 Kenmerk: 2009/0167086

In mei 2009 heeft provincie Overijssel in samenwerking met provincie Gelderland en regionale partners zoals de Verenigde Maakindustrie Oost een handelsmissie ondernomen naar de Chinese provincie Liaoning. De deelnemers aan de missie waren vertegenwoordigers van het provinciale bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid. Deze missie heeft geleid tot en nauwe samenwerkingsbanden tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden. Tussen Gemeente Enschede en Dalian is een vriendschapsovereenkomst getekend. Provincie Overijssel zal in april 2010 opnieuw een handelsmissie organiseren ten behoeve van het uitbreiden en versterken van bestaande en het aangaan van nieuwe contacten. De handelsmissie in 2010 zal onder andere de provinciehoofdstad Shenyang bezoeken waar goede mogelijkheden liggen voor de maakindustrie.

Onderwerp: IPO-Bestuursvergadering 19 november 2009 Kenmerk: 2009/0175503

Op 19 november 2009 is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de Interprovinciale aanpak 'Bestuurlijke inrichting', de uitvoering van het bestuursakkoord, het afsprakenkader Jeugdzorg 2010-2011 en het Regionaal economisch beleid (REB).

Onderwerp: Huisvesting en maatschappelijke inbedding Nationale Reisopera
Kenmerk: 2009/0167195

De Nationale Reisopera ontvangt van de provincie Overijssel 1,75 miljoen euro voor het versterken en in stand houden van de culturele infrastructuur van Overijssel (eerdere bijdrage ¤1 mln. krachtens Statenbesluit Actiefonds 2007 en IIO- bijdrage ¤ 750.000). De subsidie moet worden besteed aan huisvesting en aan maatschappelijke inbedding van de NRO in Overijssel en in het bijzonder in de prachtwijk Velve-Lindenhof in Enschede. De NRO zal dat doel realiseren door een expertisecentrum te ontwikkelen, van waaruit amateurs en beginnende professionals met kennis en materialen worden ondersteund. Verder zal de NRO in een nieuw gebouw, waarvan de bouw in 2010 aanvangt, tegen betaalbare prijzen ruimte beschikbaar stellen voor repetities en optredens.

Onderwerp: Interreg Stuurgroep IIIA en IVA
Kenmerk: 2009/0175190

Op 18 november vindt er een vergadering plaats van de stuurgroepen Interreg IIIA en IVA. In de vergadering van stuurgroep Interreg IIIA wordt met name gesproken over de afsluiting van het programma. In de vergadering van stuurgroep Interreg IVA vindt besluitvorming plaats over ingediende projecten. Gedeputeerde staten hebben besloten in te stemmen met de subsidiering van twee projecten die vallen onder het Europese programma voor de grensoverschrijdende samenwerking Interreg IVA. Voor de twee projecten wordt een provinciale cofinanciering ter beschikking gesteld van ruim ¤ 288.000. Het project X- border GDI voorziet in verdieping van techniek, kennis en ervaringen rondom GEODATA. Het project Wireless Health Monitoring omvat de ontwikkeling van draadloze technologieën die toegepast worden in de zorg en voor de controle van oudere en zieke mensen in de thuis- en arbeidssituatie. De projecten worden uitgevoerd binnen de thema's economie en innovatie en de daarmee verbonden werkgelegenheid in de grensregio. De aanvragen voor drie projectvoorstellen worden afgewezen omdat deze niet passen binnen het programma van Interreg.

Onderwerp: Toetsing gemeentelijke rampenplannen regio Twente Kenmerk: 2009/0153428

Gedeputeerde Staten stellen vast dat de geactualiseerde rampenplannen in de regio Twente qua organisatie van de bestrijding van rampen en ongevallen voldoen aan de hieromtrent gestelde eisen in de Wet rampen en zware ongevallen en het Besluit kwaliteitscriteria planvorming rampenbestrijding. De Wet rampen en zware ongevallen bepaalt dat het college van burgemeester en wethouders ten minste eenmaal per vier jaren een rampenplan vaststelt. Hierin worden risico's geïnventariseerd en worden de organisatie, de verantwoordelijkheden, de taken en de bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding beschreven en het beleid ten aanzien van het vaststellen van de rampbestrijdingsplannen vastgelegd. De geactualiseerde plannen zijn bedoeld voor een korte periode van overgang naar de nieuwe Wet veiligheidsregio's. De colleges van burgemeester en wethouders van de betrokken gemeenten worden afzonderlijk geïnformeerd over de toetsing.

Onderwerp: Vaststelling Uitvoeringsprogramma 2010 Meerjarenprogramma externe veiligheid 2006-2010. Kenmerk: 2009/0142156

Ter vergroting van de veiligheid van de burgers in Overijssel hebben Gedeputeerde Staten het uitvoeringsprogramma externe veiligheid 2010 vastgesteld. Dit programma is tot stand gekomen in overleg met gemeenten en regio's. In 2010 zal vooral aandacht worden geschonken aan het versterken van de Overijsselse bevoegd gezaginstanties, routering en het reduceren van het transport van gevaarlijke stoffen, het vastleggen van externe veiligheidrisico's in bestemmingsplannen en het professionaliseren van de uitvoering op basis van de maatlat Externe Veiligheid. Hiervoor worden ondermeer financiële middelen verstrekt aan gemeenten. Het Rijk en de Provincie Overijssel stellen hiervoor in 2010 gezamenlijk ¤ 1.300.000 beschikbaar.

Onderwerp: Schriftelijke vragen SP gebiedsontwikkeling luchthaven Twente Kenmerk: 2009/0170771

GS informeren de heer Rouwet dat vertrouwelijke rapporten over de business cases voor de luchthaven voor leden van PS vertrouwelijk ter inzage liggen.

Onderwerp: Leidraad vooroverleg ontwikkeling (multi)functionele ontgrondingen Overijsse Kenmerk: 2009/0161126

Gedeputeerde Staten hebben besloten voor grootschalige multifunctionele ontgrondingen (zandwinningen) een Leidraad vast te stellen. Doel van de Leidraad is uitvoering van het provinciale ontgrondingenbeleid. Het gaat Gedeputeerde Staten hierbij met name om een doeltreffender en doelmatiger structurering van het niet-wettelijk geregelde vooroverleg ter voorbereiding van de vergunningverlening. De Leidraad is in juridische zin geen beleidsregel maar alleen een beleidsmatig kader op hoofdlijnen voor het bij wijze van voorkantsturing voeren van vooroverleg met initiatiefnemers, het uitvoeren van onderzoek en het vertalen van de resultaten daarvan in de geldende procedures.

Onderwerp: Waterbijlage Omgevingsvisie, aanpassing. Kenmerk: 2009/0175607

Gedeputeerde Staten stellen een aangepaste versie van de Waterbijlage Omgevingsvisie Overijssel vast. De Omgevingsvisie Overijssel is tevens Regionaal Waterplan in de zin van de Waterwet en omvat daarmee de besluiten en relevante gegevens die nodig zijn voor de implementatie van de Kaderichtlijn Water. Dit onderdeel van de Omgevingsvisie maakt deel uit van een cluster van plannen van Rijk, provincie, waterschappen en gemeenten, die samen de bouwstenen vormen van het Stroomgebiedbeheerplan (SGBP) Rijn Delta. Dit SGBP wordt in december 2009 definitief vastgesteld door de minister van Verkeer en Waterstaat en ingediend bij de Europese Unie. De inhoud van deze plannen is in de afgelopen periode intensief op elkaar afgestemd. De inspraak op het ontwerp-SGBP Rijn Delta liep tot 22 juni 2009 en de Omgevingsvisie Overijssel is op 1 juli 2009 vastgesteld. Op dat moment konden niet alle wijzigingen worden verwerkt die voortvloeien uit de inspraak en de landelijke afstemming daarover. Bij de vaststelling van de Omgevingsvisie in juli 2009 hebben Provinciale Staten daarom Gedeputeerde Staten de bevoegdheid gedelegeerd om tekstuele en inhoudelijk ondergeschikte wijzigingen door te voeren in de Omgevingsvisie, voor zover deze voortvloeien uit de vaststelling van het Stroomgebiedbeheerplan Rijn Delta (PS-besluit 2009/407).
Deze wijzigingen hebben betrekking op hoofdstuk 3 van de Waterbijlage en de Appendix Oppervlaktewaterlichamen. Gedeputeerde Staten stellen deze wijzigingen vast en informeren Provinciale Staten, de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, waterschappen, gemeenten en buurprovincies over deze wijzigingen.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.