Rathenau Instituut


18 november 2009: Animatie Geocam - nieuwe kijk op privacy nodig

PERSUITNODIGING iPoort Bijeenkomst donderdag 19 november

Animatie Geocam: nieuwe kijk op privacy nodig

Op donderdag 19 november is de tweede bijeenkomst van iPoort met als onderwerp 'Digitalisering van Openbare Ruimte'. Het Rathenau Instituut verzorgt de aftrap met een animatie van de Geocam. Het gaat om live beelden waar iedereen real time gebruik van kan maken en gaat daarin verder dan bijvoorbeeld Google Streetview nu. Daarin wil het instituut de kijker confronteren met een omgeving die steeds slimmer wordt. In hoeverre is privacy houdbaar in een omgeving waarin continu bekend is waar je bent en wat je doet?

Stel je bent thuis aan het werk: je staat niet alleen in direct contact met je collega's via een conference call, maar kan ook gelijk zien of je kind wel meteen na school naar huis komt. Of je staat op een festival en je hebt dorst: zou het niet handig zijn als je met je mobiel direct kan zien bij welke bar de minste mensen staan? Christian van 't Hof van het Rathenau Instituut toont hoe de wereld er met een Geocam uit kan zien.

Live volgen

Vooralsnog is de Geocam toekomstmuziek, maar met het samenkomen van verschillende bestaande toepassingen zijn we er niet meer zo ver van verwijderd. Steeds meer toepassingen geven live informatie over wat er met ons gebeurt: van de OV-chipkaart en betaalmobieltjes tot genetwerkte auto's. Tezamen vormen zij een gigantisch net waarvan overheden, bedrijven maar ook burgers gebruik maken om alles en iedereen te volgen en vast te leggen. Hoe is het met onze identiteit gesteld in een dergelijke slimme omgeving? Hoeveel controle hebben we in eigen hand en hoeveel willen we uit handen geven? Willen we van onze stad 'een virtuele vesting met een digitale slotgracht maken? Of is er straks behoefte aan digitale stiltezones?

Focusgroepen: zorgeloze burgers

Wat vinden mensen eigenlijk van van een dergelijk live platform? Om de mening van het bredere publiek te peilen heeft het Rathenau Instituut dit jaar focusgroepen gehouden. Opvallend aan de reacties was dat de meerderheid van de respondenten het vanzelfsprekend vindt dat de Geocam ooit werkelijkheid wordt. Hun verwachting is dat deze ontwikkeling onontkoombaar is, net zoals het de mobiele telefoon en internet nu onlosmakelijk met ons alledaagse leven zijn verbonden.

Debat

Onder leiding van Jeroen van der Rooden (Kwartiermaker ADM belastingdienst) gaan Bart Combée (Algemeen Directeur Consumentenbond), Hans Kamphuis (Algemeen Directeur VTSPN Politie) en Axel Arnbak (Directeur Bits of Freedom) aanstaande donderdag binnen de muren van Nieuwspoort met elkaar en de zaal in debat.