Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 18 november 2009

Minister Cramer roept ROC de Leijgraaf uit tot 'duurzaamste ROC' Mbo uit Veghel wint ROC The Game.

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft vanmiddag een prijs uitgereikt aan de winnaar van ROC The Game: ROC de Leijgraaf uit Veghel. De school mag zich het komend jaar het duurzaamste ROC noemen. De afgelopen maanden hebben honderden studenten van zes mbo-scholen zich ingezet voor een duurzame leefomgeving tijdens ROC The Game. Tijdens het spetterende slotevent vanmiddag werd de winnaar bekend gemaakt. ROC The Game is een project van NJR (Nationale Jeugdraad).

(Een foto van de uitreiking is te downloaden via https://download.yousendit.com/ZW9EYURFQXBOMUJMWEE9PQ)

Vanaf september hebben 1500 mbo'ers, verdeeld over zes ROC's, zich ingezet voor duurzaamheid in hun eigen leefomgeving. Ze zijn thuis milieubewust bezig geweest en volgden workshops. Ook heeft per school een selecte groep studenten, het Game Team, zich een week lang bezig gehouden met een intensieve opdracht.

Het Game Team van De Leijgraaf boog zich, naar aanleiding van een vraag van de gemeente Veghel, over het zwerfafvalprobleem. Het advies: een supermarkt in school openen zodat jongeren niet meer naar de supermarkt verderop gaan en op de weg terug naar school hun afval op de grond gooien. De Veghelse studenten maakten tevens een filmpje: Newkids on the Leijgraaf. Hierin maken jongeren met een taakstraf de omgeving van de school schoon. Andere jongeren gooien hun troep op de grond, maar zodra een jongen over zijn eigen troep valt, ziet hij in dat hij fout is geweest en helpt met opruimen. Het Game Team heeft een goede indruk gemaakt op de jury. Jurylid Bernice Notenboom: "het Game Team was erg betrokken en namen de opdrachten erg serieus; ze wilden echt iets doen aan het zwerfafvalprobleem. Ze hebben concrete en realistische oplossingen aangedragen."

ROC's die ook meededen aan ROC The Game zijn ROC Da Vinci College (Dordrecht), ROC ASA Waterlant (Amsterdam), ROC Mondriaan (Delft), ROC Aventus (Apeldoorn) en ROC van Amsterdam.

Kijk op www.rocthegame.nl voor meer informatie over het project.

NJR
Bij NJR werken jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hun in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Noot voor redactie: