Universiteit van Amsterdam

Univers wint de Gouden Luis in de Pels 2009

Weekblad van Universiteit van Tilburg verkozen tot beste journalistieke medium over het hoger onderwijs

Het weekblad van de Universiteit van Tilburg Univers is de winnaar van de Gouden Luis in de Pels 2009, de prijs voor het beste journalistieke medium over het Nederlandse hoger onderwijs. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 18 november ontving de redactie van Univers een trofee uit handen van juryvoorzitter Frits van Oostrom.

De prijs, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, is toegekend door een onafhankelijke jury bestaande uit Frits van Oostrom (voormalig president KNAW en universiteitshoogleraar UU), Doekle Terpstra (voorzitter HBO-raad), Frank van Vree (hoogleraar Journalistiek en cultuur UvA) en Gerard Oosterwijk (voorzitter LSVb). De jury oordeelde dat Univers een goed geschreven, breed georiënteerd en kritisch blad is, met veel mooie artikelen gebaseerd op eigen onderzoek. De focus van het blad ligt op de driehoek wetenschap, cultuur en samenleving en studentenleven. Daarmee is het blad ook voor medewerkers interessant. Univers komt op vrijwel alle punten tegemoet aan de criteria die aan de prijs ten grondslag liggen, behalve op het punt van de vormgeving. Om die reden roept de jury het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg op zijn blad de middelen te geven voor een facelift - om het blad het uiterlijk te geven wat het verdient. In de woorden van Van Oostrom: 'Deze luis verdient een warmere pels'.

Beoordelingsproces
De beoordeling van de inzendingen geschiedde op grond van een aantal criteria: journalistieke kwaliteit, eigen producties, vormgeving, variatie in onderwerpkeuze en kritisch vermogen, waarbij uiteraard rekening is gehouden met de verschillen in institutionele inbedding. De selectie verliep in twee fases. Eerst maakte een groep masterstudenten Journalistiek aan de UvA (in meerderheid opgeleid aan andere universiteiten) een shortlist. Op deze lijst prijkten vijf titels: Atrium van de Haagse Hogeschool, Folia van de Universiteit van Amsterdam, Resource van de Universiteit Wageningen, U-blad van de Universiteit Utrecht, en Univers van de Universiteit van Tilburg. Vervolgens koos de jury onder leiding van Frits van Oostrom Univers als winnaar.

Over de Gouden Luis in de Pels
De Gouden Luis in de Pels werd vorig jaar in het leven geroepen door de UvA en HvA. Dit gebeurde ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van Folia, het weekblad voor de Universiteit van Amsterdam. Met de prijs wil het College van Bestuur van beide instellingen het belang benadrukken van goede, zelfstandige journalistieke verslaggeving over gebeurtenissen en ontwikkelingen in en rond het hoger onderwijs.

Verwijzingen
www.degoudenluisindepels.nl



Universiteit van Amsterdam