Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200808109/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Golfbaan de Bolgerijsche' van de gemeente Vianen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Golfbaan de Bolgerijsche' van de gemeente Vianen. Het plan maakt de aanleg van een 18-holes golfbaan met clubhuis en driving range mogelijk. De golfbaan ligt in de polder Bolgerijen. Dit gebied ligt in de Vijfherenlanden. Een aantal agrariërs uit de omgeving is het niet eens met het goedkeuringsbesluit van de provincie. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen staat provinciaal beleid niet toe dat in dat gebied een golfbaan wordt aangelegd. De agrariërs willen de grond gebruiken voor uitbreiding van hun bedrijven. Twee omwonenden vrezen dat hun leefklimaat wordt aangetast door de komst van de golfbaan. Bovendien zal de aanleg van de golfbaan volgens hen leiden tot nog meer verkeersoverlast op de Merwedekade. De zaak is op 8 oktober jl. op zitting behandeld.
2. 200809147/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Kanaaloevers Haven Centrum' van de gemeente Apeldoorn) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Kanaaloevers Haven Centrum' van de gemeente Apeldoorn. Het plan maakt de komst mogelijk van een appartementencomplex aan de oostzijde van het centrum van Apeldoorn. Een aantal bewoners van een bestaand appartementencomplex is het niet eens met dat nieuwe complex. Zij vinden dat het nieuwe complex te dicht bij hun eigen gebouw komt te staan. Ook vrezen zij voor schaduwhinder, omdat het nieuwe complex te hoog zou worden. De VVE Parkeergarage Kanaal-Noord is bang dat haar garage onder het bestaande gebouw slechter bereikbaar zal zijn als het nieuwe complex is gebouwd. Daarom zijn de bewoners en de parkeergarage in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een seksclub/escortbedrijf aan de Molendwarsstraat komt tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep, omdat de club in het plan is 'wegbestemd' en dus niet meer in het plan voorkomt. De zaak is op 8 oktober jl. op zitting behandeld.
3. 200809275/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Schadevergoeding
inhoudsindicatie:

(Afwijzing verzoek om schadevergoeding vanwege bijenoverlast in Hoofddorp) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer van het verzoek van enkele inwoners uit Hoofddorp om schadevergoeding. De inwoners ondervinden al jarenlang overlast van de bijen die de imkervereniging Haarlemmermeer illegaal houdt op een perceel aan de IJweg in Hoofddorp. Zij hebben het gemeentebestuur in 1999 verzocht om maatregelen te nemen tegen de imkervereniging, maar pas in 2002 is het gemeentebestuur daadwerkelijk tot handhaving overgegaan. De inwoners uit Hoofddorp vinden dat zij schade hebben geleden omdat zij gedurende die periode niet volledig konden genieten van hun woningen, onder meer omdat buiten zitten niet mogelijk was vanwege de bijenoverlast. De rechtbank in Haarlem heeft in november 2008 geoordeeld dat het gemeentebestuur heeft nagelaten tijdig te reageren op het verzoek om handhaving. Dit droeg volgens de rechtbank bij aan het voortduren van de overlast. Volgens de rechtbank had het gemeentebestuur dit moeten betrekken bij zijn besluit. Ook oordeelde de rechtbank dat het gemeentebestuur nog een beslissing moet nemen op het verzoek om immateriële schadevergoeding. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 30 juni jl. op zitting behandeld.
4. 200900118/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor spoorwegemplacement 'Oss Elzenburg') Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oss heeft verleend voor spoorwegemplacement 'Oss Elzenburg' aan de Waalkade in Oss. In de vergunning staan registratievoorschriften. Prorail moet per activiteit onder meer aangeven wanneer en op welk spoor de activiteit plaatsvindt. Ook moet Prorail registreren welk materiaal wordt ingezet. Prorail is het niet eens met deze registratieverplichting. Zij vindt dat het geluidsrapport dat bij de aanvraag zat al genoeg inzicht geeft in de geluidsbelasting. Verder zou de registratieverplichting te ver gaan, omdat niet alle onderdelen die moeten worden geregistreerd bijdragen aan de geluidsbelasting. Daarom is Prorail in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 17 september jl. op zitting behandeld.
5. 200901263/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Eerste herziening Goilberdingen' van de gemeente Culemborg) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Culemborg van het bestemmingsplan 'Eerste herziening Goilberdingen'. Het plan maakt de bouw mogelijk van de moskee Imam-i Azam ten noorden van de Rietveldseweg. In de moskee zal ook een woning worden gebouwd voor de imam. Verder zal de nieuwe moskee een minaret krijgen. Volgens de gemeenteraad wordt al langere tijd nagedacht over een nieuwe ruimte voor de moskee, omdat die nu in een te klein verenigingsgebouw is gevestigd. Een bedrijf uit Sittard is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf heeft een kantoor aan de Venusstraat waar examens worden afgenomen. Volgens het bedrijf is stilte daarom erg belangrijk. Tussen de gemeente en de moskee zou een afspraak zijn gemaakt dat er geen oproepen zullen worden gedaan voor het gebed. Niettemin vreest het bedrijf geluidsoverlast en wil hij graag een garantie dat overlast zal uitblijven. Verder vreest het bedrijf dat door de nieuwbouw van de moskee onvoldoende parkeerplaatsen zullen overblijven voor de mensen die examen moeten doen. De zaak is op 25 september jl. op zitting behandeld.
6. 200902465/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Verzoek om maatregelen tegen gebruik panden als schoolgebouw in Den Haag) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om maatregelen te treffen tegen het gebruik van een aantal panden aan de Zeestraat als schoolgebouw. Het InterCollege en het Luzac College maken gebruik van deze panden. Het gebruik is in strijd met het bestemmingsplan. Een aantal omwonenden ondervindt geluidsoverlast van pratende en lachende leerlingen op de achterplaats van de panden. Het gemeentebestuur erkent dat het bestemmingsplan wordt overtreden, maar is desondanks niet daadwerkelijk tot handhavend optreden overgegaan. Volgens het college is er namelijk 'zicht op legalisatie', omdat hij van plan is een vrijstelling te verlenen voor het gebruik van de panden als schoolgebouw. De vrijstelling is volgens het gemeentebestuur mogelijk, omdat aan de geluidsnormen wordt voldaan. De rechtbank in Den Haag heeft in februari 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 4 november jl. op zitting behandeld.
7. 200903199/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om openbaarmaking documenten over vliegveld Rotterdam Airport) Uitspraak over het verzoek aan de minister van Verkeer en Waterstaat om documenten over het vliegveld Rotterdam Airport openbaar te maken. Het gaat onder meer om documenten die betrekking hebben op de ontheffingen die de minister in 2006 en 2007 aan het vliegveld verleende. Een inwoner van Rotterdam had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van de documenten verzocht. De man heeft om openbaarmaking van de stukken verzocht omdat hij vreest dat de bouw van kantoren op het vliegveld heeft plaatsgevonden zonder dat het vliegveld over een ontheffing daarvoor beschikte. De minister heeft de documenten over de ontheffingen aan de man verstrekt. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in april van dit jaar een eerder beroep van de man niet-ontvankelijk, omdat zijn bezwaren niet zijn gericht tegen het openbaar maken van de documenten, maar tegen de ontheffingen uit 2006 en 2007. Hij zou daarom geen inhoudelijk belang hebben bij een uitspraak over het Wob-verzoek. De man is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De uitspraak gaat alleen over de vraag of de rechtbank terecht niet inhoudelijk is ingegaan op de bezwaren van de man. De zaak is op 13 oktober jl. op zitting behandeld.
8. 200903285/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Sint Joannes de Deo' van de gemeente Haarlem) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Sint Joannes de Deo' van de gemeente Haarlem. Het plan maakt ruim 200 woningen, bedrijfsruimten en 270 parkeerplaatsen mogelijk op een voormalig ziekenhuiscomplex in Haarlem. De Stuurgroep Deo en een omwonende zijn het niet eens met het bestemmingsplan en zijn tegen de goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat onderzoek had moeten worden gedaan naar de luchtkwaliteit. Verder had in het bestemmingsplan moeten worden bepaald hoe veel en hoe hoog er mag worden gebouwd. Aangezien dit niet is gebeurd, wordt de leefbaarheid van Haarlem aangetast, aldus de stuurgroep en de omwonende. Ook maken zij zich zorgen over de verkeersveiligheid in het gebied. De zaak is op 8 oktober jl. op zitting behandeld.
9. 200903415/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 18 november 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Weigering exploitatievergunningen voor raambordelen in Amsterdam) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om exploitatievergunningen te verlenen voor raambordelen aan de Oudezijds Achterburgwal en de Barndesteeg in Amsterdam. De burgemeester weigert op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van Amsterdam om de vergunningen te verlenen, omdat volgens hem de exploitatie van de raambordelen niet winstgevend is. Daarom vindt hij het niet waarschijnlijk dat de huurder van de panden de ramen als zelfstandig ondernemer zal exploiteren. De rechtbank in Amsterdam heeft in april van dit jaar een eerder beroep van de man gegrond verklaard, omdat de burgemeester naar haar oordeel niet had mogen uitgaan van vermoedens, maar had moeten uitgaan van 'verifieerbare feiten en harde informatie'. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de burgemeester kan hij niet over 'verifieerbare feiten en harde informatie' beschikken omdat de APV uitgaat van een toekomstverwachting. De exploitatie is namelijk nog niet begonnen, aldus de burgemeester. De zaak is op 22 oktober jl. op zitting behandeld. pagina: 1