Gemeente Haaksbergen


Rond de tafel met mantelzorgers
26-10-2009 Rond de tafel met mantelzorgers
Mantelzorgers worden opgeroepen voor een rondetafelgesprek met de gemeente. Doel daarvan: te weten komen hoe zij in hun taak ondersteund kunnen worden. Huisartsen, thuiszorgorganisaties, 't Iemenschoer, Mediant en andere instellingen die kunnen weten dat iemand mantelzorgtaken heeft overhandigen mantelzorgers deze weken een persoonlijke brief met een uitnodiging voor het rondetafelgesprek dat op 19 november gehouden wordt.

Mensen met een chronisch zieke man of vrouw, een gehandicapt kind of hulpbehoevende vader of buurvrouw die allerlei zorgtaken op zich nemen noemen we mantelzorgers. Zij zorgen onbetaald en vaak voor langere tijd voor hun naaste. Vaak met daarnaast een baan en een gezin. Dat mantelzorger zijn niet altijd makkelijk is, is duidelijk. Bovendien, Haaksbergen krijgt steeds méér mantelzorgers. Door de vergrijzing is immers steeds meer zorg en dus ook mantelzorg nodig.

Maatregelen
De gemeente wil graag met mantelzorgers in gesprek om te weten te komen tegen welke problemen ze aan lopen en waarvoor ondersteuning en advies gewenst is. Maar ook, van wie ze hulp verwachten. De reden dat de gemeente dit gesprek organiseert is dat in beleid vastgelegd gaat worden welke maatregelen genomen moeten worden om de mantelzorg goed te laten verlopen, zonder dat deze mensen overbelast raken. In eerder stadium hebben allerlei professionele instellingen meegedacht over het onderwerp. Er wordt bijvoorbeeld met de huisartsen gesproken of zij een actievere rol kunnen hebben bij het begeleiden van patiënten met een mantelzorgtaak naar een steunpunt voor mantelzorgers. Nu gaat de gemeente dus om de tafel met de mantelzorgers zelf.

Opgave
Het rondetafelgesprek is op donderdag 19 november van 19.30 tot 21.30 uur in Zalencentrum De Oude Molen, Fazantstraat 25 in Haaksbergen. Wethouder Han Noordink is de gespreksleider. nwoners die zich op willen geven kunnen contact opnemen met Eline Wamelink van de gemeente, via (053) 573 46 09 of mailen naar e.wamelink@haaksbergen.nl. Mensen die er niet bij kunnen zijn, maar wel meer willen weten over de huidige mogelijkheden voor ondersteuning kunnen contact opnemen met het Steunpunt Informele Zorg in Haaksbergen via (053) 574 00 91, (06) 13 16 20 58.