Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

oktober 2009

Vlissingen | donderdag 19 november 2009

Alzheimer en dementie (onderzoek en zorg)

In Nederland lijden momenteel meer dan 200.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Niet alleen oudere mensen treft deze ziekte. Nu zijn er al meer dan 12.000 patiënten jonger dan 65 jaar. Wetenschappelijk onderzoek heeft al veel inzicht gegeven in deze ziekte. Daarbij is de input vanuit de patiëntenzorg van groot belang. Want naast een goede diagnose en een toegepaste therapie is ook helderheid en begeleiding voor de patiënt en zijn familie een belangrijk punt in de effectiviteit van de behandeling. Zo gaan patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek hand in hand in de strijd tegen Alzheimer en andere vormen van dementie.

Tijdens deze bijeenkomst kijken we vooral naar de ketenzorg voor patiënten én naar de wetenschappelijke aspecten die deze ontwikkelingen kunnen ondersteunen.

Sprekers zijn Niels Prins en Jos van de Nes. Prins is onderzoeker en neuroloog van het Alzheimercentrum van het VUmc in Amsterdam. Hij verzorgt een inleiding over patiëntenzorg en patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek. Van de Nes is neuroloog in het ZorgSaam ziekenhuis (Terneuzen). Hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van de zorgketen dementie in Zeeuws-Vlaanderen en de oprichting van een multidisciplinaire geheugenpolikliniek. In zijn inleiding staat samenwerking voor juiste zorgtoewijzing voor patiënt en partner/mantelzorger centraal. Na deze inleiding gaan de aanwezige deskundigen met de zaal in gesprek over de toekomst van de ketenzorg rond dementie in Zeeland.

Dit symposium over Alzheimer en dementie is een samenwerking tussen ViaZorg, Ziekenhuis Walcheren en VUconnected.

Waar en wanneer?


Datum: Donderdag 19 november 2009
Tijd: 20.00 uur

Plaats: Aula van Ziekenhuis Walcheren, Koudekerkseweg 88, Vlissingen Toegang: Gratis
Aanmelden: Ziekenhuis Walcheren, email: j.broer@zzlnd.nl of via VUconnected.nl




Vrije Universiteit Amsterdam