Burgemeester Van Aartsen opent aangrijpende expo Europese Commissie

16/11/2009 15:29

Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag opende vandaag op Den Haag Centraal Station de foto-expositie '34 beelden tegen vergetelheid.' De expositie laat aangrijpende beelden zien van vergeten crises. De tentoonstelling is bedoeld om mensen bewust te maken van deze crises die zich buiten het oog van de camera afspelen.

Van Aartsen is blij dat deze tentoonstelling in Den Haag plaatsvindt, de internationale stad van vrede en recht. Hij ziet het als een plicht van Den Haag om de humanitaire boodschap uit te dragen. "Ik realiseer mij dat kinderen als eerste slachttoffer worden van conflicten. Een aantal foto's op deze expositie laat dat op indringende wijze zien".

Op symbolische wijze werd bij de opening van de expositie aandacht gevraagd voor hulpbehoevenden in ramp- en noodsituaties waar mensen vaak al blij zijn met één maaltijd per dag. Burgemeester Van Aartsen gaf het eerste bordje rijst aan de jongeren van de Denktank 'Europa helpt', waarna vele voorbijgangers op Den Haag Centraal een bordje rijst kregen van de denktankleden.

Naakt jongetje

In een donkere kamer badend in rood licht, ontdekt het publiek 34 foto's gekozen uit het werk van bekende reporters en fotografen, onder wie de Nederlandse fotograaf Robert Mulder die aanwezig was bij de opening.

Het beeld van Mulder laat vluchtelingen zien in Birma in 1992. Mulder: "Zij leefden dagen zonder water of brood. Een vrachtwagen van de staat brengt hen naar het meest dichtbijgelegen dorp. Een naakt jongetje staat achter de vrachtwagen. In zijn blik kon je lezen dat hij bang was vergeten te worden. De foto is nog steeds actueel. Er is niets veranderd, dit is een vergeten crisis".

Gelijke voet

"Mensen in vergeten crises hebben dezelfde behoeften als slachtoffers van crises die uitgebreid in de media komen. Alle noodlijdende mensen moeten op gelijke voet worden behandeld. Daarom besteedt de Europese Commissie bijzondere aandacht aan streken waar dit soort crises volharden", aldus Simon Horner, hoofd communicatie van de Dienst voor Humanitaire Hulp van de Europese Commissie tijdens de opening van de expositie.

De Dienst voor Humanitaire Hulp van de Europese Commissie biedt ondersteuning en noodhulp aan slachtoffers van natuurrampen of conflicten buiten de Europese Unie. Deze hulp gaat direct naar noodlijdende bevolkingsgroepen, onafhankelijk van ras, geloof of politieke overtuiging.

200.000 bezoekers

Dokters van de Wereld nam het initiatief voor de expositie. De expositie stond eerder onder andere in Brussel, Lyon en Antwerpen en trok al meer dan 200.000 bezoekers. Mirjam Koppe, directeur van Dokters van de Wereld: "Deze expositie is bedoeld om het bewustzijn te vergroten dat we niet alleen aandacht moeten hebben voor crises waar de schijnwerpers op staan, maar ook voor de noden van mensen die vergeten worden. Een voorbeeld: In februari 2005 na de tsunami heeft de internationale gemeenschap ongeveer 500 dollar per getroffene gegeven, tegen amper 50 cent per slachtoffer van de achttienjarige oorlog in Oeganda". Dokters van de Wereld verleent medische hulp aan kwetsbare groepen overal ter wereld, ook in Nederland, door toegang tot en recht op gezondheidszorg te bevorderen.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen op Den Haag Centraal tot en met donderdag 19 november.