Vrije Universiteit Amsterdam

Gedeelde Genomen


* Startdatum: 19-11-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Gedeelde Genomen


* Spreker: F.H.J. Deibel


* Promotor: prof.dr. G.T.P. Ruivenkamp


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Open source in biologie is van belang voor iedereen die werkt en leeft met genetisch materiaal. Dit zegt Eric Deibel in zijn proefschrift. Het wordt zo mogelijk om de informatisering van de biologie te kunnen benaderen vanuit een minder bezitterige opvatting over leven en natuur.

Deibel legt uit dat open source in biologie, net zoals open source in informatica, over toegang, beschikbaarheid en verbetering van codes gaat. Een belangrijk verschil met informatica is dat het niet alleen over de broncodes van software gaat maar ook over genetische codes in de biologie en in aanverwante velden zoals planten biotechnologie, plantenveredeling en de bescherming van biodiversiteit.

Deibel bespreekt de vele voorbeelden van open source waarbij het gaat om het managen en duiden van de immense hoeveelheden digitale informatie over genen, protenen, cellen en zo verder. Bovendien stelt hij voor om verder te gaan dan de voorbeelden, waarin open source het mogelijk maakt om de beschikbaarheid van genetische informatie voor verder onderzoek te garanderen. Hij beargumenteert dat open source in biologie het best begrepen kan worden als een verandering in eigendomsrelaties en niet als een van zovele uitzondering op een markt gebaseerd op patenten. Deibel beschrijft dit als een vrije markt voor genetische informatie waarin de nationale en internationale regulering uit de vorige decennia moet worden aangepast.

Dit is wat er is gebeurd in informatica. Wat later bekend werd als open source ging oorspronkelijk om het gebruik van intellectueel eigendom op een totaal andere manier dan de bedoeling. Op een vergelijkbare manier gaat open source in biologie over een herdefiniëring van eigendom, waardoor het mogelijk wordt om de informatisering van de biologie te kunnen benaderen vanuit een minder bezitterige opvatting over leven en natuur. In Deibels proefschrift wordt uitgewerkt hoe genetisch materiaal beschermd kan worden door open licenties te introduceren in de plantenveredeling en plantengenetica met als doel om diegene te ondersteunen die willen leven en werken met genetisch materiaal op hun eigen voorwaarden.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare. Zie het origineel

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam