Vrije Universiteit Amsterdam

Simpele modellen voor complexe planktongemeenschappen


* Startdatum: 19-11-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Simpele modellen voor complexe planktongemeenschappen


* Spreker: J. Bruggeman


* Promotor: prof.dr. S.A.L.M. Kooijman


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De modellen voor planktongemeenschappen die Jorn Bruggeman in zijn promotieonderzoek gebruikt zijn heel geschikt voor klimaatstudies. Ze zijn in staat om de belangrijkste patronen in soortsamenstelling in tijd en ruimte te reproduceren, zonder dat daar veel empirische informatie of rekenkracht voor nodig is.

Mariene planktongemeenschappen hebben een belangrijke invloed op ons klimaat. Hun precieze invloed wordt bepaald door de soortsamenstelling van de gemeenschappen, die op haar beurt weer gevoelig is voor klimaatverandering. Voor een betrouwbare voorspelling van klimaatverandering is het dan ook essentieel om de wisselwerking tussen klimaat en plankton in detail te beschrijven met kwantitatieve modellen. Dit is lastig, want het aantal planktonsoorten is enorm, en onze kennis over individuele soorten te beperkt voor een volledige, gedetailleerde modelbeschrijving.

In zijn promotiestudie richt Bruggeman zich daarom op de overeenkomsten tussen planktonsoorten: in zijn modellen is de manier waarop alle soorten functioneren gelijk. Verschillen tussen soorten zijn kwantitatief: ze verschillen in de mate waarin ze investeren in diverse activiteiten, bijvoorbeeld in het gebruik van licht als energiebron. Zo wordt het eenvoudig om een grote variëteit aan soorten te beschrijven. Een ecosysteem ontstaat uit deze variëteit volgens het principe alles is overal, het milieu selecteert: alle mogelijke soorten worden gezamenlijk blootgesteld aan een realistische omgeving. Onderlinge competitie bepaalt hoe het systeem er uiteindelijk uit komt te zien.

Bruggeman laat zien dat deze zelforganiserende modellen bijzonder goed werken voor plankton: ze zijn in staat om de belangrijkste patronen in soortsamenstelling in tijd en ruimte te reproduceren, zonder dat daar veel empirische informatie of rekenkracht voor nodig is. Dat maakt deze modellen bij uitstek geschikt voor klimaatstudies. In een vervolgproject aan de Universiteit van Oxford zal Bruggeman, ondersteund door een NWO Rubicon beurs, dit type planktonmodel dan ook inzetten voor betere voorspellingen van klimaatverandering.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam