Gemeente Castricum

Consultatieronde Werkdocument Kadernota Buitengebied van start

In november organiseert de gemeente Castricum een informatie- en consultatieronde over het Werkdocument Kadernota Buitengebied. Dit werkdocument is een tussenproduct op weg naar een nieuw bestemmingsplan buitengebied voor de hele gemeente. In het rapport geeft de gemeente haar kijk op de waarden van het buitengebied en de mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Het document is op 3 november jl. door het College vastgesteld.

Â

Open en groen

Een open, groen en aantrekkelijk buitengebied is het uitgangspunt van het werkdocument, maar zonder dat het hele gebied âop slotââ staat. De gemeente heeft met lokale deskundigen een uitgebreid beeldkwaliteitsplan voor het buitengebied laten opstellen, dat dit uitgangspunt onderbouwt. Enkele elementen uit het werkdocument zijn: flexibiliteit in sommige overgangszones tussen stedelijk gebied en buitengebied, die moet leiden tot een kwaliteitsimpuls; vergroting van agrarische bouwvlakken tot twee hectare; multifunctionele waterberging zoveel mogelijk met gebruikmaking van bestaande waterlopen. De gemeente wil meewerken aan een robuuste verbindingszone Van Kust tot Kust, maar stelt daarbij vrijwillige deelname van de grondeigenaren voorop. Verder voorziet de gemeente een zonering in het buitengebied om zoveel mogelijk recht te doen aan de soms uiteenlopende belangen van landbouw, natuur en recreatie. Het dit voorjaar tot stand gekomen âmaïsadviesâ is een praktisch voorbeeld van een dergelijke zonering.

Â

De gemeente gaat het Werkdocument Kadernota Buitengebied voorleggen aan een reeks maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij het buitengebied. Daarnaast worden andere overheden (buurgemeenten, de provincie, het hoogheemraadschap) uitgenodigd voor een reactie. Ook individuele burgers kunnen reageren.

Na verwerking van de commentaren en besluitvorming door het college van B&W wordt de kadernota buitengebied begin volgend jaar voorgelegd aan de gemeenteraad. De kadernota vormt vervolgens het vertrekpunt voor een nieuw bestemmingsplan voor het hele buitengebied van de gemeente. Dit betreft dus het landelijk gebied van zowel Castricum, Akersloot als Limmen.

Â

Raadsbijeenkomst 19 november

Op donderdagavond 19 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Clusius College wordt het werkdocument aan de gemeenteraad gepresenteerd. Dit is een openbare bijeenkomst waar iedereen aan kan schuiven en vragen kan stellen. De gemeenteraad neemt geen besluit over dit werkdocument. Pas na de consultatieronde wordt de Kadernota Buitengebied (eventueel aangepast n.a.v. de consultatieronde) aan de gemeenteraad aangeboden ter besluitvorming.

Praten met de wethouder

De inhoud van het Werkdocument Kadernota Buitengebied, inclusief het bijbehorende Beeldkwaliteitsplan voor het buitengebied, is ook samengevat op een aantal informatiepanelen. Deze zijn tot en met vrijdag 4 december te bekijken in het gemeentehuis in Limmen.

Op maandagavond 23 november zijn deze informatiepanelen van 19:00 â 20: 00 uur ook te zien in het Clusiuscollege te Castricum. Wethouder Portegies is als portefeuillehouder voor het buitengebied dan aanwezig om met belangstellenden in gesprek te gaan over het buitengebied.

Â

Burgers die willen reageren kunnen dat doen voor 7 december. Alle informatie en documentatie is hier te vinden.Â