Psychiaters willen van stigma schizofrenie af

19/11/2009 09:28

GGZ Nederland

Een grote meerderheid (81 procent) van de Nederlandse psychiaters vindt dat de diagnose schizofrenie een zwaar stigma drukt op patiënten. Dat blijkt uit een online enqu(ee)te van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en het vakblad Psy, uitgevoerd onder 480 psychiaters.

Handhaven naam

Bijna de helft van de psychiaters (45 procent) is van mening dat de term schizofrenie afgeschaft dient te worden. Een kleine meerderheid is voor handhaving van de naam. De belangrijkste reden om de term niet te laten vallen is de internationale betekenis ervan.

Andere naam voor schizofrenie

Onlangs zijn twee nieuwe namen opgeworpen ter vervanging van de term schizofrenie. Zowel het 'vertekend waarnemingssyndroom' als het 'disfunctioneel perceptie syndroom' zijn in de ogen van de psychiaters gelijkwaardige alternatieven.

Ouderen voor afschaffing

Hoewel misschien op voorhand verwacht werd dat oudere psychiaters de term schizofrenie zouden willen behouden, blijkt het tegendeel uit dit onderzoek. Het zijn vooral de ouderen die de term willen afschaffen en de jongeren die de naam willen handhaven.

Naamsverandering

Bijna tweederde van de bezoekers van Psy.nl wil een naamsverandering voor schizofrenie. Dat is het belangrijkste verschil met de online enqu(ee)te onder psychiaters.

De online enqu(ee)te van de NVvP en Psy is uitgevoerd door Teraknowledge onder 480 psychiaters, 550 ggz-medewerkers en 50 patiënten. Het complete onderzoek over de diagnose en de term schizofrenie is te vinden op www.psy.nl.