Diversiteit gemeentelijk internationaal beleid neemt toe

19/11/2009 10:06

VNG

Gemeentelijke internationale samenwerking heeft de afgelopen 10 jaar aan diversiteit gewonnen. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd VNG onderzoek onder alle Nederlandse gemeenten. Waar gemeentelijk internationaal beleid eerst voornamelijk werd opgevat als 'stedenbanden', 'ontwikkelingssamenwerking' en 'bijdrage aan de maatschappelijke transformatie in Midden- en Oost-Europa' is nu duidelijk sprake van verbreding en verdieping van het beleidsterrein.

Inmiddels is het heel gebruikelijk een verbinding te zoeken met de belangen van gemeenten zelf. Die kunnen uiteenlopen van economische versterking tot het vergroten van de eigen ambtelijke kennis en expertise, en van het versterken van de maatschappelijke cohesie in de eigen gemeente tot een meer integrale aanpak van het streven naar duurzaamheid.

In de raadsperiode 2006-2010 is de aandacht van Nederlandse gemeenten voor internationaal beleid in bescheiden mate toegenomen. Zowel het percentage actieve gemeenten als de beschikbare middelen zijn per saldo licht gestegen. 77% van alle gemeenten is nu actief op het terrein van internationaal beleid. Dat is een kleine toename ten opzichte van 2005 (72%) en 1999 (76%).

Overigens blijven de gemeentelijke uitgaven voor internationaal beleid over het algemeen bescheiden. Wel zijn de uitgaven in de huidige raadsperiode licht gestegen. Gemeenten verwachten dat die stijging doorzet na de raadsverkiezingen van maart volgend jaar.








Vereniging Nederlandse Gemeenten