Buitenlandse Zaken België


Datum: 19/11/2009

Y.Leterme / C.Michel - aanhouding FDLR

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel verwelkomen het nieuws van de aanhouding van de leider van de "Forces Démocratiques de Libération du Rwanda" (FDLR) Ignace Murwanashyaka en zijn nummer 2, Straton Musoni. Dit werd gisteren (17/11/2009) bekendgemaakt door de Duitse federale procureur.
De aanhouding van deze personen beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid toont nog maar eens aan dat we moeten verhinderen dat de FDLR-leiders in het buitenland een doorslaggevende rol blijven spelen in de instandhouding van het gewapend conflict en de weigering van de FDLR-strijders en hun aanhangers om terug te keren naar Rwanda.

Minister Leterme roept daarom de FDLR op hun strijd te staken die al vele jaren hoofdzakelijk om economische redenen wordt gevoerd en voornamelijk slachtoffers maakt bij de onschuldige Congolese burgerbevolking. De ministser roept hen oo op zich te laten demobiliseren en ontwapenen. Hij wijst nogmaals op het belang de terugkeer van de FDLR naar Rwanda te bevorderen en verwelkomt de inspanningen van MONUC voor de vrijmaking van de nodige middelen voor de uitvoering van het DDRRR programma (ontwapening, demobilisatie, repatriëring, re-integratie, hervestiging).