EU EC Enterprise


Milieu, consumentenzaken, volksgezondheid - Consumentenzaken - Bescherming en rechten van de consume - 17/11/2009

70% van de dubieuze websites voor beltonen gecorrigeerd of opgedoekt na EU-onderzoek

Hand met mobiele telefoon bij een computerscherm ©EC

301 websites voor mobiele telefoongebruikers zijn onderzocht na EU-initiatief om korte metten te maken met misleidende handelspraktijken.

De bevoegde instanties hebben 301 websites voor mobiele telefoongebruikers onderzocht na een EU-initiatief om korte metten te maken met misleidende handelspraktijken.

Tot nu toe zijn er 54 opgedoekt en 159 "opgeschoond" - gedwongen zich aan het EU-consumentenrecht aan te passen. Italië heeft negen operatoren en aanbieders van diensten voor in totaal 2 miljoen euro beboet.

In totaal werden in juni van vorig jaar 558 sites doorgelicht. Bij die operatie werkten de 27 EU-landen samen met Noorwegen en IJsland. De sites verkochten beltonen, wallpapers, logos, spelletjes, abonnementen op chatdiensten en dergelijke.

Het onderzoek kwam er na honderden klachten, vaak van ouders die een verrassend hoge telefoonrekening kregen omdat hun kinderen zonder het te beseffen een abonnement op beltonen of andere diensten hadden genomen. Veel van deze sites zijn op jongeren gericht.

Dit was het tweede gezamenlijke optreden van
rechtshandhavingsinstanties uit diverse EU-landen. In 2007 hebben 15 EU-landen en Noorwegen al eens websites gecontroleerd die vliegtuigtickets verkopen.

EU-commissaris voor consumentenzaken Meglena Kuneva zegt dat er nog meer dergelijke acties op stapel staan. "Deze resultaten tonen aan dat een EU-brede samenwerking een groot verschil kan uitmaken bij het opschonen van een consumentenmarkt."

Door de grote populariteit van de mobiele telefoon groeit ook de markt voor aanverwante diensten. In 2007 werd in Europa naar schatting voor 691 miljoen euro beltonen verkocht, aankopen via internet meegerekend.

In Hongarije, Oostenrijk en Roemenië waren er het meeste sites die regels met voeten traden: 21. In Frankrijk en Litouwen waren er telkens 20, gevolgd door België, Noorwegen en Nederland met respectievelijk 18, 17 en 16 sites.

Bij de Italiaanse bedrijven die een boete kregen waren ook Telecom Italia, Vodafone of Fox Mobile en Tutto gratis.


* EU-maatregelen in verband met mobiele telefonie