Gemeente Bodegraven

Bodegraven

Uitkomsten woonwensenonderzoek gemeente Bodegraven

Afgelopen zomer heeft Companen, in opdracht van het college, een woonwensenonderzoek uitgevoerd onder de inwoners van de gemeente Bodegraven. Daarbij is gekeken naar de ontwikkeling van de woningbehoefte in kwantitatieve en kwalitatieve zin voor de komende 10 jaar. Op 17 november zijn de resultaten van het onderzoek vastgesteld in het college. Het college legt de komende periode de bevindingen van het onderzoek naast de woningbouwplannen tot 2020 om te bepalen op welke onderdelen bijsturing wenselijk en mogelijk is.

Waarom een onderzoek?

In februari 2005 heeft de gemeenteraad de Woonvisie Bodegraven vastgelegd. Hierin spreekt de gemeente Bodegraven de ambities uit om de kwaliteit van de woningen en buurten te behouden en waar nodig te versterken en anderzijds om de uitbreiding van de woningvoorraad in eerste instantie te richten op de behoefte van de Bodegraafse huishoudens.

Omdat er sinds de vaststelling in 2005 veel is gebeurd, de situatie op de woningmarkt de laatste jaren stevig is veranderd en er voor de komende jaren veel woningbouwplannen in de pijplijn zitten, heeft het college besloten een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren.

Belangrijkste conclusie

De belangrijkste conclusie is dat de gemeente Bodegraven tot 2020 groeit met naar verwachting ruim 700 huishoudens. Deze groei komt geheel voor rekening van de 55-plus huishoudens (toename: ruim 600) en jonge huishoudens (toename: circa 200). Het aantal gezinnen tot 2020 blijft ongeveer stabiel, per saldo zullen zij dus een kleiner deel uitmaken van de totale bevolking. De overige huishoudens nemen in aantal af.

Dat betekent dat er in Bodegraven met name behoefte is aan extra woningen voor 55-plus- en jonge huishoudens. Het gaat dan om appartementen, grondgebonden nultredenwoningen en betaalbare eengezinskoopwoningen. Daarnaast bestaat er door het hoge aandeel rijwoningen in Bodegraven bij veel huishoudens een kwaliteitswens om op te stromen naar een twee-onder-een-kap of vrijstaande woning.

Companen heeft deze bevindingen vergeleken met de huidige woningbouwplannen tot 2020 en concludeert in haar rapport dat onvoldoende appartementen, nultredenwoningen en betaalbare eengezinskoopwoningen in de plannen zit. Daarnaast verwacht het onderzoeksbureau dat door een afnemende druk op de woningmarkt er teveel nieuwbouwwoningen zijn gepland, zeker tot 2015. Dit kan onder andere leiden tot afzetproblemen en te grote concurrentie tussen de woningbouwlocaties.

Het college komt op korte termijn met een reactie op het onderzoek. Begin 2010 presenteert het college een geactualiseerd woningbouwprogramma.