Gemeente Hilversum

Het Besluit over de gemeentelijke begroting 2010

publicatiedatum: donderdag 19 november 2009

De gemeenteraad had twee avonden nodig om Het Besluit te nemen over de begroting voor volgend jaar. Hoofdpunt van de begroting in het algemeen was dat de grote bezuinigingen pas in 2011 en later plaatsvinden, 2010 valt relatief gezien mee. Daarnaast waren er vele vragen en opmerkingen vanuit de gemeenteraad voor de wethouders.

Een van de onderwerpen die ter sprake kwam, was het feit dat Hilversum de honderdste millenniumgemeente is. Dit houdt in dat wij samen met andere Nederlandse gemeenten de millenniumdoelen nastreven (zie www.millenniumgemeente.nl/). Volgens de gemeenteraad doet Hilversum echter te weinig aan dit lidmaatschap en aan het feit dat de gemeente de honderdste was die zich aansloot bij dit initiatief. Juist omdat hier bijvoorbeeld de Wereldomroep gevestigd is, zijn er kansen om op dit gebied iets unieks op te zetten. Karin Walters zei toe om begin 2010 te komen met een startnotitie, in nauw overleg met de raadsleden.

Een fel punt van discussie was het voorstel van GroenLinks om een klimaatconferentie te houden in Hilversum. Naast de gemeente zouden ook inwoners, woningcorporaties, bedrijven en andere instellingen hieraan deelnemen. De bedoeling is dat tijdens deze bijeenkomst partijen nadere afspraken maken over hoe we met z'n allen kunnen samenwerken om broeikasgassen terug te dringen. Het college ontraadde deze klimaattop, omdat ze vonden dat er al genoeg gepraat werd. Uiteindelijk besloot de raad met 17 stemmen voor en 16 tegen, dat de conferentie er toch komt, uiterlijk in juni 2010 (zie ook de gemeenteraadspagina verderop in deze krant).

Ook Jan Landsaat zei enkele dingen toe. Zo komt er begin volgend jaar een mededeling naar de raad wat de stand van zaken is ten opzichte van het Hilversumse ziekenhuis. Ook de Cocon, een andere belangrijk project dit jaar binnen de gemeente, kwam ter sprake. Wethouder Landsaat bevestigde dat het ondertekende convenant het uitgangspunt blijft. In januari komt de wethouder met een verantwoording over de locatiekeuze van de Cocon. Dan kunnen ook de criteria besproken worden over de nieuwe locatie, vindt Landsaat.

Een amendement van het CDA waarbij een verhoging voor de OZB van niet woningen werd teruggedraaid door een extra taakstelling op het beperken van externe inhuur in de gemeentelijke organisatie, kreeg wel steun van coalitiegenoot PvdA en de DLPH, maar haalde het niet.

Tot slot had de ChristenUnie een idee om extra te bezuinigen op alle posten in de gemeente door overal 1 procent minder uit te geven, een ´efficiencykorting´ met als doel alvast te wennen aan de komende barre tijden'. Dit voorstel werd ontraden door het college en kreeg geen meerderheid in de gemeenteraad.

Meer informatie over de gemeenteraadsvergadering vindt u op www.hilversumbis.nl