Gemeente Laren


Grotere toename werkloosheid in Huizen en BEL-gemeenten

De intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken van Huizen en de BEL-gemeenten heeft de werkloosheidscijfers over de eerste drie kwartalen beschikbaar. Vergeleken met een jaar geleden, september 2008, heeft het UWV/Werkplein Gooi Noord te Huizen het aantal ingeschreven werkloze Huizers zien stijgen met bijna een kwart, van 821 naar 1.019. Ook in de BEL-gemeenten nam de werkloosheid toe. In deze drie gemeenten nam het aantal werklozen toe van 374 tot 487, een stijging met bijna 30%. Landelijk bedroeg de stijging ca. 20%. Ruim de helft van de toename vinden we in de leeftijdscategorie van mensen tussen 35 en 45 jaar oud. De stijging betreft voor driekwart mannen.

Jongeren

In september 2009 stonden iets meer dan 130 jongeren tussen 15 en 27 jaar uit Huizen en de BEL-gemeenten als werkzoekende ingeschreven. Een kwartaal eerder waren dat nog 100. Vergeleken met andere regio's ligt het aantal jongere werklozen nog steeds ver beneden het gemiddelde. In Huizen en de BEL-gemeenten staat 1,3% van de jongeren als werkloos ingeschreven, tegen bijna 2,5% landelijk. 70% van de werkzoekende jongeren vindt binnen een half jaar een baan of gaat weer studeren. Landelijk is dat ca. 60%.

Toeloop WW loopt op

Ook de toeloop naar de WW loopt sterk op. In Huizen en de BEL-gemeenten ontvangen vergeleken met een jaar geleden ruim 200 mensen meer een WW-uitkering. In september ontvingen ruim 850 mensen een WW-uitkering tegen iets meer dan 650 een jaar eerder. In de periode van juli t/m september vroegen 380 mensen een WW-uitkering aan, vorig jaar in het derde kwartaal waren dat er nog maar 210. Toch ligt dit getal iets lager dan in het tweede kwartaal, toen waren er 400 aanvragen.

Langer in de bijstand

Het aantal nieuwe bijstandsaanvragen gedurende de eerste negen maanden van 2009 is bijna gelijk gebleven als in dezelfde periode van het vorige jaar. Toch nam het aantal uitkeringen toe, van 656 op 1 oktober vorig jaar tot 706 op dezelfde datum dit jaar. De oorzaak hiervan is dat bijstandsgerechtigden tegenwoordig moeilijker aan een baan komen en dus langer beroep moeten doen op een bijstandsuitkering. De `uitstroom', zoals het krijgen van werk wordt genoemd, ligt in 2009 bijna de helft lager dan in 2008.

Sociale Zaken verwacht dat het aantal bijstandsgerechtigden vanaf eind 2009, begin 2010 nog sterk zal oplopen. Voor veel mensen loopt dan het recht op een WW-uitkering af. De duur van een WW-uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden en varieert van 3 tot 38 maanden.

Recht op ondersteuning

Opvallend is dat met name kleine zelfstandigen en mensen met een baan met een laag inkomen weinig gebruik maken van de mogelijkheid tot ondersteuning door de gemeente. Vaak denkt men, ten onrechte, geen recht te hebben op ondersteuning, omdat men werkt. Via www.berekenuwrecht.nl kunnen mensen nagaan of ze recht hebben op financiële ondersteuning door de gemeente.