Gemeente Uithoorn

Schoollocatie Hélène Swarthlaan vrij voor woningbouw

18 november 2009
In oktober zijn de gebruikers van basisschool De Dolfijn naar de nieuwe Brede School in Legmeer West verhuisd. Het schoolgebouw van De Dolfijn aan de Hélène Swarthlaan komt hiermee leeg en de locatie komt vrij voor woningbouw.

Stand van zaken planontwikkeling

In maart 2009 heeft de gemeente Uithoorn aan direct omwonenden drie stedenbouwkundige varianten voorgelegd voor de ontwikkeling van de schoollocatie aan de Hélène Swarthlaan. Direct omwonenden konden hun voorkeur voor één van de varianten uitspreken via internet of tijdens de informatiebijeenkomst op 18 maart 2009. Op basis van de uitkomst van de informatieavond en het stemmen via internet heeft het college toestemming verleend om de variant van 6 twee-onder-één-kap woningen en 5 vrijstaande woningen verder uit te werken.

Tijdens deze uitwerking is de parkeersituatie in de Rodenbachlaan onderdeel geworden van de planontwikkeling. Van de voor ontwikkeling beschikbare grond is een deel aangewend om het parkeren in deze straat beter te structureren en bovendien een aantal extra parkeerplaatsen te creëren.

Daarom is de stedenbouwkundige variant zoals getoond in maart 2009 gewijzigd naar een opzet met 8 twee-onder-één-kap woningen en 3 vrijstaande woningen van maximaal 2 bouwlagen ( i.p.v. 3 bouwlagen). Het totaal aantal te bouwen woningen blijft 11.

Op 10 november heeft het college van burgemeester en wethouders deze stedenbouwkundige opzet vastgesteld. Het college heeft opdracht gegeven tot het maken van een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteit plan ten behoeve van verkoop van het plan aan een ontwikkelaar/ bouwbedrijf.

Sloop

In de tweede week van januari begint de sloop van het schoolgebouw aan de Hélène Swarthlaan. In de loop van november zullen hekken rondom het gebouw worden geplaatst. De sloop van de school hangt samen met de sloop van de scholen aan het Legmeerplein en neemt 3 tot 4 maanden in beslag. In de school is een kleine hoeveelheid gebonden asbest aangetroffen. Dit wordt door een gecertificeerd bedrijf verwijderd en afgevoerd.

Verkeer

Tijdens de informatieavond heeft de gemeente toegezegd de verkeersproblematiek in de omliggende straten van het te ontwikkelen gebied nader te bekijken en eventueel noodzakelijke aanpassingen direct na het gereedkomen van de ontwikkeling uit te voeren. Medio 2011 zal over de verkeerskundige aanpassingen een klankbordgroep worden gevormd, waarvoor omwonenden zich tegen die tijd kunnen aanmelden.

Spelen

In het kader van het Speelbeleidsplan 2008-2012 komen binnen elke speelzone 2 speelplekken met speeltoestellen. Eén van deze speelplekken ligt nu al aan de Boutenslaan,en deze zal worden heringericht. Voor de locatie en inrichting van de 2^e speelplek kan de buurt medio 2011 inspreken.

Met vragen kunt u terecht bij Frank Gerritsen (projectleider) of Andrea Jaarsma (assistent projectleider) via telefoonnummer 0297-513111.
^