Groen!

Minister Bourgeois doet Vlaamse rand te kort

door Luckas Vander Taelen (Vlaams parlementslid) op 18 november 2009 in "Democratie en overheid"

Luckas Vander Taelen heeft tegen de begroting van Vlaams minister Bourgeois over het beleid in de Vlaamse rand gestemd. De minister volgt verder de platgetreden wegen en ontbeert visie op lange termijn. Nochtans zijn pro-actieve maatregelen zoals de invoering van het immersieonderwijs en een betere afstemming tussen de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en haar Vlaamse tegenhanger De Lijn broodnodig.

Brussel krijgt er volgens een recente studie het volgende decennium 200.000 inwoners bij, dat zal ongetwijfeld de druk op de rand vergroten. Verdere inwijking daardoor in de Brusselse rand is onvermijdelijk. Maar de minister heeft daar geen antwoord op.Vlaams parlementslid Luckas Vander Taelen: "In plaats van de kop in het zand te steken, verwacht ik van de Vlaamse regering dat ze rekening houdt met de toenemende druk op de Vlaamse Rand vanuit Brussel . Als we het Vlaams karakter niet in gevaar willen brengen, moeten we die realiteit onder ogen zien."

Groen! verwacht van de Vlaamse regering dat ze met de Brusselse regering samen zit en werk maakt van een concreet actieplan. "Daarbij moeten ze durven erkennen dat het Nederlands als taal in de Rand verder onder druk zal komen. Bij nieuwe inwijkelingen is de kennis van het Nederlands vaak zeer gebrekkig. Slechts een klein deel is Nederlandstalig. Daarom is er nood aan de uitbouw van immersieonderwijs, niet alleen in Brussel maar ook in de Rand. Franstalige ouders willen wel degelijk dat hun kinderen goed Nederlands praten. Daar kan Vlaanderen op inspelen. Zo kan Vlaanderen kiezen voor een offensieve in plaats van defensieve strategie."

Vander Taelen dringt ook aan op een verregaande samenwerking tussen de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en Vlaamse tegenhanger De Lijn. Dit en een fietspolitiek om de verbinding tussen Brussel en de Brusselse rand veiliger te maken, zijn een absolute voorwaarde om de mobiliteit tussen de rand en Brussel te verbeteren.

Luckas Vander Taelen zal in het Vlaams parlement blijven hameren op een Vlaams beleid op maat van Brussel. "Mijn hoofdbekommernis is een hoofdstad die voor Vlamingen aantrekkelijk is. En een Vlaamse rand die zowel zelfbewust en gastvrij is, ook voor anderstalige inwijkelingen. De Vlaamse regering kan hierin een sleutelrol spelen als ze dat wil. De begroting die minister Bourgeois vandaag heeft voorgesteld, geeft weinig blijk van een toekomstvisie en doet de Vlaamse rand te kort."

Contact: Luckas Vander Taelen -
Deel Deel
Luckas Vander Taelen

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Gemeenschapssenator