Medisch Spectrum Twente


Instelling Commissie Lemstra II Medisch Spectrum Twente

Samenvatting

Op 12 november jl. is de oprichtingsvergadering gehouden van de zogeheten Commissie II, die evenals Commissie I, is ingesteld door de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente. Commissie II heeft tot taak onderzoek te doen naar de rol van de professionals, de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen en andere betrokkenen in de periode na het feitelijk vertrek van dr. E. Jansen uit MST tot en met heden. Centraal staat de vraag welke kennis de professionals, de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen en andere betrokkenen droegen van de gevolgen van disfunctioneren van dr. E. Jansen voor zijn patiënten en na te gaan of en zo ja wat met die wetenschap is gedaan en of en zo ja tot welke acties dat heeft geleid. Commissie II rapporteert uiterlijk 1 mei 2010 aan de Raad van Bestuur van Medisch Spectrum Twente.

Evenals de commissie die op 1 september jl. haar onderzoeksrapport heeft aangeboden aan de Raad van Bestuur van MST, wordt ook Commissie II voorgezeten door prof. dr. W. Lemstra. Voorts maken van deze commissie deel uit: de heer dr. mr. M. Oosting, mevrouw mr. I.P. Michiels van Kessenich-Hoogendam, de heer drs. P.C.H.M. Holland en mevrouw mr. M. de Lint, ambtelijk secretaris.

Parallel hieraan start in opdracht van de Raad van Bestuur een onderzoek naar de dossiers uit de praktijk van dr. E. Jansen met als doel mogelijke misdiagnoses, onjuiste behandelingen en andere onregelmatigheden op te sporen. De bevindingen van het dossieronderzoek worden uiterlijk 1 april 2010 aangeboden aan Commissie II en aan de Raad van Bestuur. Commissie II betrekt in het door haar uit te brengen rapport ook de bevindingen uit het dossieronderzoek.

Vooraf

De Raad van Bestuur van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede heeft op 17 maart 2009 een externe commissie (Commissie I) ingesteld met als opdracht onderzoek te doen naar de voormalige neurologiepraktijk van dr. E. Jansen. Deze neuroloog heeft het ziekenhuis eind 2003 in verband met ernstig disfunctioneren verlaten. Gebleken is dat dit disfunctioneren heeft geleid tot een reeks misdiagnoses en dientengevolge verkeerde behandelingen. Het onderzoek van Commissie I heeft geresulteerd in een rapport, getiteld: "En waar was de patiënt... ?". De aanbevelingen uit dit rapport zijn door het ziekenhuis vertaald in concrete maatregelen. Zowel het onderzoeksrapport als de maatregelen zijn openbaar gemaakt en integraal op de website van het ziekenhuis geplaatst (www.mst.nl)

Aanvullend op het grondige onderzoek en de zorgvuldige analyse van Commissie I, bestaat de behoefte aan onderzoek naar het handelen van de diverse actoren ten aanzien van gedupeerde patiënten ná het vertrek van de neuroloog eind 2003. Bij dit onderzoek ligt de nadruk op aspecten van governance.

Instelling commissie II

Om de hiervoor aangegeven redenen heeft de Raad van Bestuur besloten tot de instelling van een tweede externe onderzoekscommissie. Commissie II heeft tot taak onderzoek te doen naar de rol van de professionals, de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen en andere betrokkenen in de periode na het feitelijk vertrek van dr. E. Jansen uit MST (eind 2003) tot en met heden. Centraal staat de vraag welke kennis de professionals, de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen en andere betrokkenen droegen van de gevolgen van het disfunctioneren van dr. E. Jansen voor zijn patiënten en na te gaan of en zo ja wat met die wetenschap is gedaan en of en zo ja tot welke acties dat heeft geleid.

Dossieronderzoek

Parallel hieraan start in opdracht van de Raad van Bestuur een onderzoek naar de dossiers uit de praktijk van dr. E. Jansen met als doel mogelijke misdiagnoses, onjuiste behandelingen en andere onregelmatigheden op te sporen. Hiervoor wordt een onderzoeksgroep ingesteld.

Voor dit onderzoek is een onderzoeksaanpak in wording. Commissie II toetst de opzet van dit dossieronderzoek alvorens de Raad van Bestuur opdracht geeft tot het onderzoek. De bevindingen uit het dossieronderzoek worden uiterlijk 1 april 2010 aangeboden aan Commissie II en aan de Raad van Bestuur. Vervolgens rapporteert Commissie II uiterlijk 1 mei 2010 haar bevindingen, oordelen en aanbevelingen aan de Raad van Bestuur. Zij betrekt daarbij ook het pakket maatregelen dat naar aanleiding van Commissie I getroffen is, alsmede de bevindingen uit het dossieronderzoek.

Naast deze twee onderzoeken die in opdracht van de Raad van Bestuur zullen plaatsvinden, zal op verzoek van de minister van VWS een extern onderzoek plaatsvinden naar het handelen van de IGZ in deze casus. Derhalve wordt de rol van de IGZ niet in het onderzoek van de Commissie II betrokken.

Commissie II is als volgt samengesteld:

a.

De heer prof. dr. W. Lemstra, voorzitter (oud- burgemeester Hengelo, oud-voorzitter NVZ vereniging van ziekenhuizen, oud-lid Eerste Kamer)

b.

De heer dr. mr. M. Oosting, vice voorzitter (lid Raad van State, oud-Nationale ombudsman; destijds voorzitter Commissie onderzoek vuurwerkramp)

c.

Mevrouw mr. I.P. Michiels van Kessenich-Hoogendam (oud-coordinerend vice-president Gerechtshof 's-Gravenhage, oud-lid Eerste Kamer, oud-plv. voorzitter Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg).

d.

De heer drs. P.C.H.M. Holland (oud-voorzitter KNMG, voormalig ziekenhuisbestuurder)

e.

Mevrouw mr. M. de Lint, ambtelijk secretaris (senior-adviseur Raad voor de Volksgezondheid en Zorg)

Mocht u contact op willen nemen met Commissie II, dan kan dat via mstcommissie@gmail.com

Het instellingsbesluit