Senternovem

18-11-2009 | AquaPhyto en Schiphol zuiveren afvalwater met micro-wieren

Voor het afvoeren van afvalwater waarin Schiphol de stoffen opvangt die vliegtuigen ijsvrij houden (`de-icing') zijn per jaar vele transportbewegingen nodig. Deze middelen - die onder meer glycol bevatten - zijn weliswaar biologisch afbreekbaar maar onttrekken wel zuurstof aan het oppervlaktewater. De inzet van algen zou deze transportbewegingen overbodig kunnen maken. Schiphol en AquaPhyto, een biotechnologische onderneming gespecialiseerd in micro-wieren, onderzoeken met een algenbassin of het mogelijk is om water te zuiveren op eigen terrein.

"De algen eten het glycol als het ware op, ze groeien daarvan en produceren daarnaast ook nog eens grote hoeveelheden zuurstof", vertelt een enthousiaste Nelson Verheul van het interdepartementale Koplopersloket. Wat overblijft is gezuiverd zuurstofrijk water - schoner dan slootwater - en algenbiomassa. Op dit moment is er nog sprake van een vrij bescheiden pilot, maar een grootschalige aanpak kan het einde betekenen van het transport van het afvalwater en een oplossing voor de afvalwaterproblematiek. Verheul: "Het moet dan natuurlijk wel zo geregeld worden dat het gezuiverde water naar het oppervlaktewater terug mag. Mocht er op dat gebied sprake zijn van belemmeringen, dan zullen we ons als Koplopersloket sterk maken die weg te nemen."

Enorme potentie
"Het zuiveren van het afvalwater is op zich al fantastisch", zegt Verheul. "Maar er is nog veel meer, want je hebt ook nog eens de algen zelf. Die kun je natuurlijk voor heel veel andere zaken toepassen en daar ligt een enorme potentie: je kunt er medicijnen, voedings- en meststoffen van maken en tot slot natuurlijk ook biobrandstof. Met zo'n project kun je, wanneer je het opschaalt, dus een grote hoeveelheid vliegen in één klap slaan." De winst die met deze innovatie te boeken valt, is naar de stellige overtuiging van Verheul zeker ook elders te behalen. "Dit is bij vrijwel elk vliegveld toepasbaar. Onlangs hebben we AquaPhyto gevraagd een verhaal te houden voor een internationaal gezelschap en iedereen was heel enthousiast."

Koplopersloket helpt innovaties ontwikkelen
Het Koplopersloket is op verschillende manieren bij de pilot betrokken, maakt Verheul duidelijk. "We hebben AquaPhyto eigenlijk al twee, drie jaar geleden als koploper aangemerkt en aangegeven dat het hier om een technologisch hoogstaande ontwikkeling gaat. Daarmee proberen we het beleid te interesseren en opmerkzaam te maken voor `innovatieve beloftes'. Daarnaast hebben we minister Van der Hoeven geadviseerd de pilot te bezoeken. Ook de Koningin is in het kader van haar werkbezoek aan VROM, samen met minister Cramer, meegenomen naar AquaPhyto in Zeewolde, toen algen nog maar nauwelijks in de aandacht stonden. Doordat wij onze best doen AquaPhyto in het middelpunt van de belangstelling te zetten, helpen we hen, en natuurlijk ook de innovaties die zij ontwikkelen. Daarnaast hebben we als loket ook de functie om belemmeringen die wij of koplopers signaleren op de ambtelijke en / of politieke agenda te krijgen. Dan gaat het bijvoorbeeld om regelgeving of procedures die opschaling van innovaties in de weg staan. Ook wijzen we koplopers op relevante financiële regelingen of investeerders."