Gemeente Echt-Susteren


Burgemeester en wethouders praten over respect

Een respectvolle houding voor elkaar, voor natuur en milieu en voor de samenleving. Dat is het doel van de lesprogrammaâs over respect die zoân 2000 scholen in 2009 volgen. De Stichting Respect wil door ontmoetingen met gastsprekers in de klas, maar ook in de lessen van de klassenleerkrachten een dialoog laten ontstaan tussen de kinderen onderling en automatisch ook tussen de kinderen en hun ouders thuis. Respect is centrale woord.

Door enkele malen per jaar het begrip respect te laten terugkeren, zal het begrip bij de scholieren langzaam inslijpen. Veel maatschappelijke problemen kunnen met het begrip respect worden aangekaart. Door het uitnodigen van betrokken Nederlanders om een gastles op school te geven, hoopt de stichting te bereiken dat jongeren zich met deze âheldenâ zullen identificeren zodat het âcoolâ wordt om respectvol te zijn.

Â

In Echt-Susteren heeft het college op woensdag 11 en vrijdag 13 november gastlessen op de basisscholen verzorgd. Burgemeester Akkermans heeft in Echt, Susteren en Dieteren een les gegeven. De wethouders namen de andere basisscholen voor hun rekening. Met de kinderen zijn ze in gesprek gegaan over het thema ârespectâ.

Â

De leerlingen in van basisschool St. Cornelius in Dieteren hadden veel vragen aan burgemeester Akkermans, zowel over persoonlijke als over zakelijke onderwerpen. Zo weten zij nu hoe oud de burgemeester is, welke schoenmaat hij heeft en hoeveel kinderen hij heeft. Ook vragen over waarom hij burgemeester is geworden, hoe lang hij al burgemeester is en of er een fietspad tussen Echt en Dieteren kan komen, beantwoordde de burgemeester.

Op de vraag van de burgemeester wat de kinderen verstaan onder respect, noemden ze verschillende woorden: wachten, luisteren, accepteren, aardig, fatsoenlijk doen, beleefd, geen ruzie, iets gunnen. Hij leerde hen ook dat als je naar een ander wijst, je met drie vingers naar jezelf wijst. Dus: wijs niet naar de ander, maar kijk eerst naar jezelf!

Â

De burgemeester en wethouders vinden respect een belangrijk onderwerp. Ze zijn dan ook trots dat ze samen met de scholen hebben mogen praten over respect.