Provincie Flevoland

Jongeren in debat over jeugdzorg

In deze Week van de Jeugdzorg vond vandaag in het provinciehuis in Lelystad een debat plaats tussen jongeren uit de jeugdzorg en bestuurders. Thema van de Week is dit jaar `gewoon jeugdzorg', omdat de meeste jongeren in de jeugdzorg een heel gewoon leven leiden.

Tijdens het debat gingen jongeren uit de jeugdzorg in discussie met John Bos (gedeputeerde provincie Flevoland), Peter van Vliet (directeur Nieuw Veldzicht), Greet Bouman (directeur Bureau Jeugdzorg Flevoland) en andere jongeren en hulpverleners over zelfbedachte stellingen, zoals `jeugdzorg moet doorgaan na je 18e' en `Iedereen mag weten dat ik met jeugdzorg te maken heb (gehad)' . Sara Kroos, cabaretière en sinds enkele jaren ambassadrice van de Week van de Jeugdzorg, leidde het debat tussen de jongeren en de bestuurders.

Juryvoorzitter John Bos roemde na afloop de debatvaardigheden van de jongeren: "Complimenten! Echt geweldig. Jullie hebben suggesties gedaan over communicatie, over dat jongeren op hun eigen leeftijd willen worden aangesproken, over luisteren. Het geeft mij inspiratie om de jeugdzorg verder te verbeteren." Bij de uitreiking van de medailles en `kampioen'bekers aan alle jongeren, haalde John Bos één van hen, debater Geert naar voren. Twee van zijn uitspraken waren hem namelijk in het bijzonder opgevallen: "Als ik eerder geweten had dat er jeugdzorg was...", en "Vraag 't vooral aan de jongeren zelf."

Bedankje voor medewerkers jeugdzorg

Voorafgaand aan het debat overhandigde John Bos aan een aantal wachtlijstcoördinatoren van Bureau Jeugdzorg en de
jeugdzorginstellingen een fles wijn als dank voor hun inzet. Ook alle andere medewerkers in de jeugdzorg krijgen deze week deze attentie (of een niet-alcoholisch alternatief).

Na het debat vond de overhandiging plaats van het Witboek `Gewoon professioneel: positieve verhalen van professionals uit de sector Jeugdzorg', door mw. Iris Leene, directeur van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) aan Sara Kroos en John Bos.