RTL Group

RTL vraagt onafhankelijk onderzoek gevolgen rapport-Brinkman

RTL Nederland roept de Tweede Kamer op een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de plannen van minister Plasterk (OC&W) tot vergaande samenwerking tussen de publieke omroep en kranten of persbureaus. Volgens RTL staan de plannen haaks op Europese regels voor staatssteun en mededinging en tasten ze het bestaansrecht van andere mediaorganisaties aan. RTL vraagt de Tweede Kamer om de voornemens daarom eerst kritisch te laten toetsen. Het is marktvervuiling in optima forma, die zeer schadelijk zal uitpakken. aldus hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws.

De plannen van minister Plasterk naar aanleiding van het rapport van de commissie Brinkman worden morgen in de Tweede Kamer besproken. RTL vraagt het parlement aandacht voor het marktverstorende karakter ervan. De nadruk ligt ondermeer op het beschikbaar stellen van beeldmateriaal van de publieke omroep ten behoeve van innovatie van de commerciële printmedia, waarbij belastinggeld wordt gebruikt om samen te werken met private partijen. In de plannen wordt een belangrijk deel van de commerciële (journalistieke) markt uitgesloten. RTL Nieuws en RTL Nederland verzoeken om toetsing aan Europese regels inzake mededinging en staatssteun.

Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws: RTL Nieuws draagt al 20 jaar bij aan de journalistieke pluriformiteit van dit land. Miljoenen Nederlanders worden dagelijks door ons geïnformeerd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Het kan het niet de bedoeling zijn dat staatssteun aan de dagbladenbranche het bestaansrecht van onafhankelijke journalistieke partijen als RTL Nieuws in gevaar brengt. Mediaorganisaties als RTL Nieuws zullen worden geconfronteerd met enorme concurrentienadelen door een zeer twijfelachtig gebruik van overheidssubsidies. Daarom doen wij een dringende beroep op de Tweede Kamer om dit rapport heel kritisch onder de loep te nemen.

RTL vraagt om duidelijkheid over de precieze voorwaarden waaronder eventuele vormen van overheidssteun zouden kunnen worden verleend en om onderzoek naar werkbare en houdbare alternatieven.
---

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kim Koppenol, Corporate Communicatie RTL Nederland via tel. 035-6718597 of kim.koppenol@rtl.nl. .