Senternovem

18-11-2009 | Gezamenlijke maatlat maakt begrippen energieneutraal en CO2-neutraal transparant in gebouwde omgeving

Het meest duurzame stadhuis, de eerste klimaatneutrale bedrijfshal of de eerste energieneutrale woonwijk. Bedrijven, gemeenten en overheden plakken deze termen steeds vaker op hun projecten. Maar is dat altijd terecht? Nadere bestudering leert dat er nogal wat verschillende interpretaties zijn van de begrippen. Om te komen tot een breed gedragen definitie heeft het Platform energietransitie Gebouwde Omgeving een studie laten uitvoeren naar definities en afspraken voor de begrippen `klimaatneutraal' en `energieneutraal'.

Het onderzoek, uitgevoerd door W/E adviseurs, heeft geleid tot een uitgewerkt voorstel voor de definitie en voor een eenduidige beschrijving van klimaat-, CO2- en energieneutrale projecten. "Naast een strakke vastlegging van grenzen en rekenmethoden, zijn de voorgestelde definities een verantwoord hulpmiddel om een duurzame gebouwde omgeving te realiseren", licht Leo Brouwer toe, secretaris van het Platform energietransitie Gebouwde Omgeving. "De studie geeft een praktisch antwoord op de begripsverwarring die er nu vaak is."

Definities
De definities worden beschreven aan de hand van typen energieverbruik en CO2-emissies. Maar ook de grenzen waarbinnen alternatieven mogelijk zijn en welke alternatieven dat zijn, komen aan de orde. De definities omvatten het gebouwgebonden gebruik, het gebruikersaandeel en het materiaalgebonden gebruik. Tot op heden werd die laatste component buiten beschouwing gelaten. "Dat is onterecht", vindt Brouwer. "Gezien over de gehele levensduur maakt materiaalgebruik immers voor twintig procent deel uit van de energie die in totaal nodig is voor het gebruik van een gebouw over de levensduur. En als je het wél achterwege laat in je berekeningen, dan moet je daarover duidelijk zijn." Binnen de voorgestelde definiëring is ook gekozen voor de mogelijkheid tot compenseren en importeren. "Daardoor is neutraliteit niet alleen voorbehouden aan nieuwbouwprojecten, maar ook realiteit voor bestaande bouw", aldus Brouwer.

Praktijk
Naast definities geeft het rapport een aanzet voor een set rekenregels waarmee per situatie een heldere verantwoording van zowel de ambities als van de realisatie mogelijk wordt. De definities en het rekenmodel bieden gemeenten bij uitstek de middelen om hun eigen klimaatbeleid te formuleren. Maar ook projectontwikkelaars en corporaties kunnen het gebruiken om hun klimaatambities vorm te geven en scherp te stellen. Hiermee kan een route naar energie- of CO2-neutraliteit worden uitgestippeld. Brouwer: "Het model biedt ruimte voor een zekere vrijheid per project. De toegevoegde waarde is dat het model dwingt de gemaakte keuzes transparant te maken." PeGO moedigt partijen uit de praktijk aan om de definities en rekenmodel te toetsen. "Feedback op het huidige definitiekader is van harte welkom", aldus Brouwer.

Meer informatie
Het rapport `Stevige ambities, klare taal' is te downloaden via www.creatieve-energie.nl(kies voor Gebouwde Omgeving), directe link.
Wijzigingsdatum | 18-11-2009