Senternovem

18-11-2009 | Competitie Nationaal Duurzaamheidskabinet 2009

1100 `kabinetten' aan de slag met duurzaamheid

Iedereen heeft met duurzaamheid te maken, zegt Milo Hendriks, commercieel directeur van Bedrijfssimulaties.nl, dat het initiatief nam voor de virtuele competitie Nationaal Duurzaamheidskabinet 2009. "Het maakt niet uit of je nou een technische of economische achtergrond hebt, of bij wijze van spreken rechten hebt gestudeerd; duurzaamheid is een belangrijk thema voor iedereen in welke positie dan ook. Daarom hebben we bij het opzetten van de competitie bewust gemikt op een heel brede doelgroep."

Die doelgroep heeft massaal gereageerd op de oproep die veel aandacht in verschillende landelijke, lokale en digitale media kreeg, om met het competitieve spel mee te doen. Maar liefst 1100 teams schreven zich in, wat neerkomt op een deelnemersaantal van rond de 4000 personen.

Virtueel land
De kern van de simulatie is een virtueel land, vergelijkbaar met Nederland. Teams van maximaal vier personen vormen een kabinet dat op basis van vooraf vastgestelde speerpunten en doelstellingen in vier coalitiejaren beleid voert om haar beloften waar te maken. Gedurende de kabinetsperiode - waarbij elk van de vijf rondes staat voor een jaar - initiëren de teams innovatieve projecten, voeren (virtuele) gesprekken met inwoners en belanghebbenden en heffen belastingen. De deelnemers krijgen te maken met duurzaamheidsvraagstukken, waarvoor ze oplossingen moeten vinden die maatschappelijke en economisch haalbaar zijn.

Denktank met enorme inhoud
EnergieTransitie is een van de partners die bij het spel betrokken is. Hendriks: "EnergieTransitie is voornamelijk inhoudelijk betrokken. Het is natuurlijk een denkdank met een enorme inhoud en die kennis is mede gebruikt om de simulatie te vullen. Zo droeg EnergieTransitie bijvoorbeeld het thema aan voor de tweede ronde van het spel: de nationale energiehuishouding." De teams spelen het spel via internet, maar de finale, die begin december plaatsvindt, is `live'. Deze staat in het teken van de verkiezingscampagne die de kabinetsperiode afsluit. De beste tien teams strijden dan tegen elkaar voor het binnenhalen van de hoofdprijs: een reis naar Kopenhagen waar dan ook de klimaattop plaatsvindt.
Wijzigingsdatum | 18-11-2009