Gemeente Woerden

Juryrapport Groene Hart Kwaliteit Prijs 2009

19-11-2009
Het Groene hart is het woon- en werkgebied van 600.000 mensen. Rond het Groene Hart ligt de Randstad met 6 miljoen inwoners. Op bestuurders in het Groene Hart rust de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met de huidige en toekomstige kwaliteiten van dit Nationaal Landschap. Daartoe staan verschillende instrumenten ter beschikking, waaronder het bestemmingsplan.

Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan is een belangrijk instrument, zo niet het belangrijkste instrument waarmee sturing kan worden gegeven aan de ruimtelijke en sociaal-economische ontwikkelingen van het Groene Hart. In 2007 heeft het Woerdens Beraad het initiatief genomen tot het project `Bestemmingsplannen met Groene Hartkwaliteit'. Toenmalig minister Winsemius riep gemeenten op zelfbewust hun rol in de ruimtelijke ordening van het Groene Hart te nemen. In het project wordt door het delen van kennis en ervaring tussen bestuurders en ambtenaren van de Groene Hartgemeenten de kwaliteit van bestemmingsplannen bediscussieerd en verbeterd.

Woerden in de prijzen!
De jury, bestaande uit de heren Bouwens en Uljee, beide lid van het Woerdens Beraad, is na rijp beraad gekomen tot het besluit de Groene Hart Kwaliteit Prijs 2009 uit te reiken aan de gemeente Woerden, voor het Bestemmingsplan Landelijk Gebied Woerden Kamerik Zegveld.

Het bestemmingsplan van Woerden is volgens de jury een voorbeeld van een bestemmingsplan met Groene Hartkwaliteit, volgens de normen van het IJkpunt 2008 van het project `Bestemmingsplannen met Groene Hartkwaliteit' van het Woerdens Beraad. De gemeente Woerden is met enthousiaste bestuurlijke en ambtelijke inbreng de drijvende kracht achter dit project, de promotie van het kwaliteitsdenken in het Groene Hart en het Woerdens Beraad.