Verburg ziet af van watersportbijdrage

Er komt op dit moment geen landelijke watersportbijdrage voor de watersport. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dat besloten na overleg met de watersportsector. Begin dit jaar adviseerde de Taskforce Versterking Recreatietourvaart de minister om deze watersportbijdrage in te voeren. De watersportsector heeft nu onder aanvoering van de Stichting Recreatietoervaart Nederland het initiatief genomen om een toekomstvisie op te stellen waardoor knelpunten alsnog opgelost kunnen worden. 'Het traditionele klompje bij de brug kan blijven', aldus Gerda Verburg.

De verkenning naar een watersportbijdrage is gedaan op verzoek van de watersportsector. Het idee was om hiermee knelpunten in het toervaartnet op te lossen, de kleine waterrecreatie te stimuleren, een veilige vaart te bevorderen en milieumaatregelen te treffen. De minister heeft daarom de Taskforce Versterking Recreatietoervaart onder leiding van de heer Gabor, oud-staatssecretaris van LNV, ingesteld. Begin dit jaar bracht die het advies "Verkenning van de technische en bestuurlijke haalbaarheid van een bijdrage voor de recreatietoervaart" uit. Behalve de invoer van een watersportbijdrage adviseerde de Taskforce ook om een stimuleringsfonds voor de recreatietoervaart op te zetten. Aangezien nu blijkt dat er bij de sector onvoldoende draagvlak is voor het advies van de Taskforce Gabor heeft de minister na overleg met de sector en de departementen van Economische Zaken, Financiën en Verkeer en Waterstaat besloten om het advies niet over te nemen.

De watersportsector gaat aan de slag met een Toekomstvisie watersportrecreatie (tot 2025). Daarin kijkt de sector naar de ambities en bijdragen van de sector die wél op draagvlak kunnen rekenen. Jaarlijks steekt Verburg ruim 4 miljoen in het oplossen van knelpunten in de recreatievaart. Ook de provincies, gemeenten en waterschappen dragen hun steentje bij. Daar komt voorlopig geen verandering in. Gerda Verburg: 'De bal ligt nu bij de sector. Maar mijn deur blijft wel open, dus mocht de sector dat willen, dan blijf ik er graag over in gesprek.'.

Noot voor redacties (